Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Никола Никодијевић поново изабран за председника Скупштине града Београда

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава града Београда на згради Скупштине града
Застава града Београда на згради Скупштине града - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
Пратите нас
Одборници Скупштине града усвојили су на конститутивној седници извештај Верификационог одбора за потврђивање мандата одборника Скупштине града Београда и изабрали Николу Никодијевића из Социјалистичке партије Србије за председника скупштине.
Никодијевић је ту функцију обављао и у три претходна сазива београдског парламента, од априла 2014. године.
За Никодијевића је гласало 60 од 72 одборника који су укупно гласали. Избор новог председника Скупштине Београда подржала је владајућа коалиција окупљена око Српске напредне странке која има 64 од 110 одборника у Скупштини града.
Предлог да Никодијевић буде изабран за председника Скупштине града потписало је 59 одборника владајуће коалиције окупљене око Српске напредне странке.
Одборници Скупштине града Београда изабрали су Игора Јовановића за заменика председника градског парламента, Биљану Живковић за секретара Скупштине града и Татјану Вученовић за њену заменицу, чиме је завршена конститутивна седница Скупштине града.
Одборници Скупштине града претходно су констатовали оставку на одборничко место једног од лидера Зелено-левог фронта Добрице Веселиновића.

Седница за избор градоначелника следеће недеље

Никодијевић је најавио да ће већ следеће недеље бити седница градског парламента на којој ће се бирати градоначелник Београда и Градско веће, а одмах потом и седница на којој ће се одлучивати о буџету града Београда за 2024. годину
Никодијевић је новинарима рекао да Скупштину града у наредном периоду чека буран период у коме ће морати да ради убрзаним темпом како би надокнадила све оно што је пропуштено претходних месеци када је био Привремени орган.
Он је истакао да је добро што је данас конституисана Скупштина града, пошто је Београд још од октобра месеца прошле године имао Привремени орган и био у неком привременом стању.
„С обзиром на то да нам не омогућава да после 1. јула имамо привремено финансирање, а како се ради о заиста великом граду са великим бројем служби, ми не бисмо могли користити наше финансирање пре 1. јула, тако да ћемо морати да убрзамо доношење буџета за 2024. годину“, рекао је Никодијевић.
Он је захвалио одборницима што су му омогућили да и четврти пут узастопно буде председник Скупштине града и додао да је то логичан след догађаја и успеха на изборима 2. јуна.
„Драго ми што су грађани препознали програм који смо им понудили и што су подржали резултате нашег рада у петом периоду. Овај резултат нас пре свега обавезује да будемо у служби грађана у наредне четири године и да спроведемо онај програм који смо им у изборној кампањи обећали“, поручио је Никодијевић.
Никодијевић је позвао све одборнике који су напустили седницу да се врате у Скупштину.
„Мислим да је најбоље да разлике у мишљењима сучељимо у институцијама Града и Скупштини Града Београда. Наравно да не можемо сви да размишљамо исто, не можемо сви да подржавамо исту политику, јер је тако да нисмо сви исте странке. Али те разлике у нашим мишљењима су један додатни квалитет у раду овог градског парламента и оне нас чине бољим и чине да доносимо боље и квалитетније одлуке“, рекао је Никодијевић.

Крени-Промени напустио парламент

Одборници покрета „Крени-промени“ Саво Манојловић напустили су седницу Скупштине града, након верификације мандата, како је то јутрос, на конференцији за новинаре испред зграде Генералштаба, најавио лидер тог покрета Саво Манојловић.
Он је, у изјави новинарима у холу Скупштине града, рекао да су то урадили због, како сматрају изборних неправилности на локалним изборима 2. јуна, посебно у Нишу, а да ће одборничке надокнаде уплатити у хуманитарне сврхе.
Према резултатима београдских избора одржаних 2. јуна, изборна листа „Александар Вучић- Београд сутра“ имаће 64 мандата у Скупштини града.
Листа „Саво Манојловић- И ја сам Београд“ освојила је 21 одборничко место, коалиција „Бирамо Београд“ 14 одборника, листа „Ми снага народа-Доктор Бранимир Несторовић“ има 10 мандата, а у градску скупштину је ушла још и мањинска „Руска странка“ са једним представником.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала