- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јапански робот са вештачком интелигенцијом решава Рубикову коцку док трепнете - буквално /видео/

CC0 / Unsplash/Fletcher Pride / Рубикова коцка
Рубикова коцка - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
Пратите нас
Јапански робот решио је Рубикову коцку у рекордном времену, делимично захваљујући вештачкој интелигенцији (АИ) која му помаже да разликује обојене панеле слагалице, а цео процес траје краће од трептаја људског ока.
ТОКУФАСТбот решава Рубикову коцку за свега 0.305 секунди, толико брзо да изгледа као да је све урађено у једном потезу. Заправо, развијена вештачка интелигенција му помаже да брзо помера обојене површине слагалице у неприметном низу, пише портал Лајв сајенс.
Светског рекордера "TOKUI Fast Accurate Synchronized Motion Testing Robot" (ТОКУФАСТбот) произвела је јапанска компанија „Мицубиши електрик“ ради унапређења фабричке опреме за аутоматизацију у производњи електронике.
Робот има шест руку повезаних са мултиосовинским мотором и камером велике брзине, који су повезани са индустријским компјутером. Систем је способан да окреће сваку руку под углом од 90 степени за само 0,009 секунди.
ТОКУФАСТбот је 21. маја решио ротирајућу 3x3x3 „коцкасту слагалицу“ за 0,305 секунди, постављајући нови светски рекорд. Претходни рекорд је износио 0,38 секунди, а поставио га је 2018. године робот Масачусетског института за технологију. Поређења ради, трептај људског ока траје између 0,1 и 0,4 секунде.
Нови рекорд је око 10 пута бржи од рекорда који је поставио човек – Макс Парк је у јуну 2023. сложио коцку за 3,13 секунди.
Јапански робот је 7. маја решио Рубикову коцку још брже – за 0,204 секунде – направивши око 15 потеза. Међутим, тај покушај није био у складу са правилима Гинисове књиге рекорда.
Магичну коцку је 1974. направио мађарски вајар и архитекта Ерне Рубик, коме је требало месец дана да сложи прву коцку. Решавање Рубикове коцке, са више од 43 квинтилиона могућих комбинација, представља велики тест вештине и рачунарске снаге. Због тога се роботички инжењери надмећу да виде колико брзо њихове креације могу да реше те слагалице.
Осим брзине машинерије, главно ограничење је колико брзо компјутерски системи робота могу да процесуирају информације. Међутим, ТОКУФАСТбот је супериоран у овој области захваљујући систему вештачке интелигенције који му омогућава разликовање боја на површинама коцки урачунавајући малене промене проузроковане положајем, осветљењем и сенкама које могу да збуне стандардни сензор.
Као и људима, вештачкој интелигенцији је најтеже да разликује црвену и наранџасту боју јер су њихове таласне дужине ближе него код било које друге комбинације боја. Ипак, вештачка интелигенција ТОКУФАСТбота је успела да брзо савлада овај проблем.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала