- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кеш или картица – шта је сигурније на летовању

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаРусија је једна од највећих корисника SWIFT-а
Русија је једна од највећих корисника SWIFT-а - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
Пратите нас
Иако су дестинације где српски туристи путују безбедне, увек постоји могућност да неко буде опљачкан. Из овог разлога препорука Народне банке Србије јесте да се уместо кеша носи картица. Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић сматра ипак да је подједнако сигурно и једно и друго.
На свим туристичким дестинацијама могу се користити обе методе плаћања и у данашње време такве ствари нису несигурне, каже Сеничић за Спутњик.
Контрола банака и трошења картица је таква да је то у принципу сигуран начин потрошње. Раније су се свуда дешавале злоупотребе по том основу, међутим, сада сви добијамо СМС поруку о било којој врсти потрошње односно одлива са наше картице, тако да можете одмах да реагујете, рекао је Сеничић.
Са друге стране, каже он, када је реч о кешу, његова једина мана је то што увек можете бити жртва пљачке.
© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
Динари

Кеш је за пијацу

Председник туристичке агенције Сабра травел Владимир Влахо поделио је своја искуства са нама и рекао да и сам увек путује са картицом. Никада му се, каже, није десило да на неком месту одбију да приме картицу или да она не може да прође кроз систем. Са друге стране, логично је да се на пијацама, базарима или трафикама плаћа у готовини, као и у кафанама, уколико се не налазе у срцу летовалишта.
Има варијанта да сте резервисали смештај преко неког портала, односно да нисте у хотелу, него у апартману, вили или кући, а да пише унапред да се смештај плаћа власнику објекта у готовини. Међутим, то се унапред најави. Уколико, са друге стране, плаћате смештај у хотелу директно преко букинга, увек плаћате картицом, рекао је Влахо за Спутњик.
За све године његовог рада, каже, а то је више од 30 година, десила су се свега један или два случаја где је неко пријавио провалу у хотелску собу и крађу новца, а дешавало се и да су људи лажно пријављивали крађе, како би добили накнаду. У суштини, подсећа Влахо, небезбедна места су, као и у Србији, супермаркети, аутобуси и друга места где је гужва и неко може да вас оџепари. Не пљачка се по дестинацијама, каже он, па да вас неко на једном туристичком месту пљачка више него на другом.
Тренутно најмање безбедна места везана за туризам, истиче Влахо, јесу импровизована аутобуска полазишта. Када агенција нема аутобуско полазиште, џепароши чекају испред импровизоване станице и краду новац од путника који чекају да пођу на одмор.
© Sputnik / Стефан ЂурићПо аутобусу – пет до 10 путника
По аутобусу – пет до 10 путника - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
По аутобусу – пет до 10 путника

Ко ће да „вуче“ паре са собом

Урош Ђукић, власник Митос травела, каже да је препорука путницима да се користе картице приликом плаћања, а да се бакшиши оставља у ситним еврима у ресторану или кафићу. Његова агенција генерално препоручује плаћањем картицом, поготово сада када сви имају бесконтактне апарате за плаћање не само картицама, него и телефонима.
Кеш се доста мање користи последњих година, поготово ове године. Више нема кафана као што је било раније да не примају картице, данас сви примају картице, све то иде врло брзо и то је генерална препорука. Много је једноставније, не само за летовање него и уопште. Лакше је плаћати картицом или телефоном, него вући са собом паре које увек, наравно, могу да се изгубе, рекао је Ђукић за Спутњик.
Ђукић каже да је сасвим могуће да некоме не прихвате картицу у иностранству, ако та особа не провери пре пута да ли је понела картицу с којом је плаћање ван земље могуће.
То прво треба да провере са својом банком. Треба да провере да ли је могуће плаћати картицом коју имају у иностранству, треба проверити који курс ће им рачунати банка и треба обавезно да провере које су им таксе, односно, накнаде за плаћање у иностранству, пошто и то постоји. Све то треба проверити са банком чију путну картицу људи имају, да ли постоје додатни трошкови приликом плаћања у иностранству и који се курс у еврима користи приликом плаћања у иностранству, саветује Ђукић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићБанкомат
Банкомат - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
Банкомат

Препоруке Народне банке Србије

Велики број корисника занима да ли се наплаћује накнада за подизање новца на банкомату у иностранству, као и да ли се наплаћује накнада за плаћање платним картицама на продајним местима у иностранству.
„Када је реч о коришћењу платних картица у иностранству, најпре саветујемо корисницима да пре него што отпутују у иностранство, провере с банком која им је издала картицу - да ли картица коју поседују може да се користи и у иностранству, као и који су трошкови и накнаде за коришћење те картице у иностранству", рекли из Народне банке Србије (НБС).
Предност платне картице у односу на готовину јесте у томе да за разлику од ситуације када је украден или изгубљен готов новац – губитак картице не мора истовремено да значи и губитак новца, под условом да корисник картице реагује на време.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала