- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

'Прва такве врсте': НАСА на Марсу уочила стену необично светле боје /фото/

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Површина Марса
Површина Марса - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
Пратите нас
НАСА-ин ровер Персеверанс приметио је на Марсу стену бизарно светлих тонова, каква никада раније није виђена.
Необична стена уочена је на Марсовом кратеру Језеро, а према наводима научника, она би могла наговестити неке нове детаље о древној прошлости Црвене планете.
Стена, названа „Атоко поинт“ по сличној светлијој особини Великог кањона, стоји усамљена и јасно се истиче усред свих тамнијих стена које су разбацане на подручју у близини планине Вошбурн кратера, написао је тим НАСА у саопштењу.
Научници су први пут угледали ову стену као део мозаика од 18 слика снимљеног 27. маја.
Процењује се да је Атоко Поинт широк 18 инча (45 центиметара) и висок 14 инча (35 центиметара). Користећи камере ровера научници су потврдили да је стена направљена од пироксена и фелдспата. Тим је спекулисао да је бледа стена можда пренета из другог дела планете преко древне реке, или да је магмом формирана под земљом, пре него што је на крају откривена ерозијом земљишта.
„Различитост текстура и композиција на планини Вошбурн била је узбудљиво откриће за тим, јер ове стене представљају врећу геолошких дарова „срушених“ са ивице кратера“, навео је у саопштењу Бред Гарчински са Универзитета Западни Вашингтон у Белингему и један од координатора текуће научне студије.
Истраживачи су додали да иако је Атоко „први такве врсте“ примећен на Марсу, скоро сигурно „неће бити последњи“ јер Персеверанце наставља своју мисију ка ободу кратера Језеро.
Ровер је слетео на Марс у фебруару 2021. и од тада истражује кратер Језеро — регион за који се сматра да је некада било древно језеро. Примарна мисија ровера је да пронађе знаке живота у прошлости, а већ је прикупио 24 геолошка узорка за будућа проучавања, пише Лајв сајенс.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала