- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону
Далековод - Sputnik Србија

Нормализовано напајање струјом у БиХ, Црној Гори, Хрватској и Албанији

Пратите нас
Напајање електричном енергијом је после вишесатног прекида нормализовано у БиХ, Црној Гори, Хрватској и Албанији. У Србији снабдевање електричном енергијом је стабилно.
Тачан узрок вишечасовног прекида снабдевања електричном енергијом још није познат, али се сумња на прекомерно оптерећење кључних 400 киловата интерконективних водова, што је за последицу имало каскадно преношење поремећаја.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:59 21.06.2024
Сви градови у Црној Гори добили струју, узрок хаварије још непознат
Сви градови у Црној Гори добили су напајање електричном енергијом, саопштио је данас директор националног диспечерског центра Црногорског електропреносног система (ЦГЕС) Ранко Реџић и додао да још није познато шта је узроковало проблем у електроснабдевању, не само у зој земљи, већ и у региону.
"Још немамо информацију шта је узрок овог догађаја. Проблем је регионални и међународни, и испитиваће га европско удружење оператора којим руководи Европска комисија. Они ће сигурно формирати тело које ће до детаља испитати узроке", казао је Реџић на конференцији за новинаре, преноси РТЦГ.
17:14 21.06.2024
Електропривреда БиХ: Тренутно снабдевамо 50 одсто купаца
Електропривреда БиХ саопштила је данас да је у току производња 120 мегавати струје, чиме се задовољава 50 одсто купаца.
Портпаролка компаније Мидхета Курспахић рекла је за Радио Сарајево да су Хидроелектране враћене на мрежу, да се термоелектране враћају постепено.
"Постепено иде, Тузлански кантон цели је снабдевен, Кантон Сарајево постепено", рекла је она.
17:00 21.06.2024
Бањалука: Не зна се која је држава одговорна за распад преносне мреже
Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас, поводом нестанка електричне енергије у целој БиХ, да у овом часу не постоје прецизне информације о томе која је држава, као и њен оператор система преносне мреже, одговорна за распад преносне мреже.
"Неопходна је далеко већа координација активности у вези са преносном мрежом у ширем региону", изјавио је Ђокић, преноси Срна.
Када је реч о БиХ, Министарство енергетике и рударства Републике Српске ће утицати да производна предузећа из система Електропривреде Републике Српске у ситуацијама када дође до оваквог прекида дају свој пуни допринос стабилизацији преносне мреже, саопштено је из Министарства.
16:50 21.06.2024
Додик: У изградњу високонапонске и нисконапонске мреже у БиХ годинама није уложена ни једна КМ
Данашњи нестанак струје услед распада електроенергетског система у цијелом региону сведочи колико је тај систем осетљив и рањив и колико захтева константна улагања - рекао је председник Српске Милорад Додик.
Додик је на Иксу навео да потрошња струје из године у годину расте и захтева нову преносну мрежу и модернизацију постојеће.
„И док земље региона улажу огроман новац у изградњу високонапонске и нисконапонске мреже, у БиХ годинама није уложена ни једна КМ. Стотине милиона леже заробљене на рачуну. Не постоји воља да се тај новац расподели и инвестира. По цену да грађани остану у мраку, да се кувају на плус 40, да се зими смрзавају на -20, годинама се блокира расподела средстава. И онда неко каже да се бори за грађане!“, поручио је Додик.
15:41 21.06.2024
Стабилизује се ситуација у Републици Српској
Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је да се на сваких десет минута стабилизује систем у свим општинама у Републици Српској, преноси РТРС.
Петровић је поручио да је снабдевање електричном енергијом стабилизовано и у Бањалуци и Требињу.
"За пар сати ће бити комплетно уредно снабдијевање у Републици Српској. У исто вријеме се стабилизују и остали региони из Федерације БиХ, Црне Горе и Хрватске", рекао је Петровић.
15:31 21.06.2024
Албанија: Квар је почео са интерконективног вода са Грчком
Струја у великом делу Албаније нестала је због квара на интерконективном воду са Грчком, а који је изазван због високих температура.
Оператер преносног система (ОСТ) навео је да су велике количине преноса, као и екстремне температуре узроци потпуног искључења далековода, преноси Албанијан пост.
Након прекида, струја се вратила у Тирану и друге градове земље у којима је било проблема.
15:27 21.06.2024
Напајање у Србији стабилно, у нашем енергетском систему није било проблема
Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је данас поводом колапса енергетског система у региону да су грађани у Србији безбедни, да је напајање у нашој земљи стабилно, да су далеководи у "стабилном раду" и да у српском енергетском систему није било проблема.
"Пратимо ситуацију из минута у минут, на опрезу смо. Не знамо шта су узроци овог инцидента који је цео регион погодио. Оно што је битно за нас је да ми будемо на опрезу, да будемо под алармом. Сва енергетска предузећа су под алармом, у координацији су - да пратимо наш системи и да помогнемо региону колико можемо и уколико можемо. И да пре свега обезбедимо нашим грађанима стабилно напајање. То је наш циљ, пратићемо ситуацију", изјавила је министарка за Танјуг.
Додала је да ће министарство више информација о стању у региону имати за неколико сати, као и да се чула и са министром Републике Српске, који јој је рекао да је у Републици Српској напајање прекинуто.
"Понудила сам помоћ са наше стране, у контакту смо били и са Електропривредом Црне Горе. Информације су да се подижу системи полако, а колико и којом брзином ће то ићи, остаје да видимо", рекла је Ђедовић Хандановић.
Навела је да је у константној комуникацији и са председником државе Александром Вучићем и са премијером Милошем Вучевићем.
"Тражимо одговорност од свих запослених у електроенергетском сектору, да обезбеде стабилно напајање и да будемо одговорни у овом моменту који није једноставан. Да се и понашамо одговорно, велике су врућине, велики је притисак на енергетски систем и да будемо сви тога свесни", закључила је министарка.
15:14 21.06.2024
Струја се постепено враћа у Далмацију
Електрична енергија без које је раније данас остала цела Далмација почела је постепено да се враћа, преносе хрватски медији.
Најкасније до 15.30 сати цела територија Далмације требало би да добије електричну енергију, јавила је Хина.
За сада су у електромрежу укључени делови Сплита, као и других градова и места.
Осим нестанка струје сада се, међутим, појавио и проблем нестанка интернета.
14:49 21.06.2024
 Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
СРБИЈА
Огласио се Вучић: Србија мора да има струју све време
14:49 21.06.2024
ХЕП: Поправка енергетског система ће потрајати, у питању је огроман квар
Радови на поправци енергетског система ће потрајати јер је у питању огроман квар, саопштено је данас из Хрватске електропривреде (ХЕП).
Цела Далмација, делови Црне Горе и Босне и Херцеговине више од сат времена нису имали струју - у Сплиту се вратила струја, али добар део Далмације и даље има проблеме, преноси Далмација данас.
„Квар је кренуо из Албаније и Црне Горе. Полако враћамо трафостанице под напон. Коњско и Закучац су под напоном, ради се и на враћању других трафостаница. То је поступак који траје, тешко је рећи када ће сви потрошачи добити струју. Велики је квар, не сећам се задњих 20-ак година да је на тако широком подручју био тако велики квар“, рекли су из ХЕП-а за Радио Далмацију.
Далмација данас незванично сазнаје да се у овој фази увози струја из Грчке, као и да су радови на ауто-путу у Црној Гори изазвали прекид испоставе електричне енергије.
14:34 21.06.2024
У Србији је ситуација стабилна: Огласила се министарка енергетике о нестанку струје у региону
Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић огласила се на друштвеним мрежама поводом нестанка струје у региону, нагласивши да је ситуација са електричном енергијом у Србији стабилна.
„Ситуација са електричном енергијом у Србији је стабилна! Грађани немају разлога за бригу. Сва енергетска предузећа заједно раде и пратимо ситуацију из минута у минут. Трудимо се да помогнемо и колегама из региона. Разговарала сам са Петром Ђокићем, министром енергетике РС и ставила му на располагање сву потребну помоћ српског енергетског система“, написала је министарка.
14:31 21.06.2024
ЕПБиХ и Влада ФБиХ: Струја се постепено враћа, укључени блокови у Тузли и Какњу
Електропривреда у БиХ заједно са Независним оператером система (НОС) и Електропреносом (ЕП) ради на оспособљавању мреже како би што пре вратили производњу у функцију, преноси Дневни аваз.
Цела БиХ, али и поједини делови суседних држава остали су у мраку због квара на чијем се утврђивању ради, а како сазнаје „Аваз“, дошло је до распада комплетног електроенергетског система.
Према информацијама из Владе ФБиХ и ЕПБИХ, распад система је настао на 400кВ воду у Црној Гори.
„За сада немамо никаквих кварова на производним објектима. Покушавмо да успоставимо везу са Хрватском, али напони су превелики па иде тешко“, кажу у ЕПБиХ.
Из Владе ФБиХ тврде да се струја враћа постепено јер су укључени Блокови термоелектрана у Тузли и Какњу и ХЕ у Јабланици.
Без струје су остали и Црна Гора и Далмација, Албанија, али и делови Грчке.
Милиони људи су остали без електричне енергије у дана када је температура већа од 40 степени.
14:23 21.06.2024
Министар енергетике Црне Горе: Систем пао због оптерећења, квар се отклања
Министар енергетике и рударства Црне Горе Саша Мујовић изјавио је да је нестанак струје у Хрватској, БиХ, Албанији и Црној Гори, проблем регионалне природе.
Мујовић је додао да се ради на томе да се ситуација нормализује и да су оператори преносног система максимално фокусирани, мада се у овом моменту још не зна где је квар, преноси РТЦГ.
"Нагло је порасла потрошња због високе температуре", навео је он и додао да се у ситуацији високих температура дешава да је ваздушно хлађење слабије, а високе температуре доводе до тога да вод испадне.
14:23 21.06.2024
Експлозија на 400 киловати далековода ЦГЕС-а, према информацијама Побједе, узрок је нестанка струје на скоро читавој територији Црне Горе.
14:21 21.06.2024
Снабдевање струјом враћа се у функцију у Републици Српској
Након распада регионалног електро-енергетског система, снабдевање електричном енергијом враћа се у функцију широм Републике Српске.
Струја је дошла у Лакташе и више бањалучких насеља, а ускоро ће и у остала места.
Руководилац Оперативног подручја Бањалука у Електропреносу БиХ Срђан Мазалица рекао је за РТРС да је струја пуштена на 110 киловолтној мрежи, а ради се и на обезбеђивању снабдевања за веће потрошаче.
14:20 21.06.2024
Хаос у саобраћају у Хрватској
Према наводима медија, на улицама у Хрватској влада тотални хаос, све је блокирано, а семафори не раде. То представља велики проблем за грађане те земље јер је у неким деловима забележено преко 40 степени Целзијуса.
Према најавама утарњег листа, очекује се обраћање министра привреде Анта Шушњара.
Такође, о нестанку струје у Хрватској се огласио ХЕП.
Прекид снабдевања електричном енергијом у деловима Републике Хрватске изазвао је међународни поремећај који је захватио више земаља. Хрватски оператор преносног системаради анализу са операторима система суседних земаља како би се утврдио узрок.
За ублажавање проблема међународног прекида снабдевања електричном енергијом Хрватска електропривреда ставила је у пуни погон све своје производне капацитете како би ХОПС могао осигурати снабдевање електричном енергијом грађана РХ у што краћем временском року. Што се тиче дистрибуцијске мреже ХЕП-а, ХЕП - Оператор дистрибуцијског састава извештава да на мрежи нема оштећења.
14:08 21.06.2024
Хаварија у региону не утиче на снабдевање струјом у Србији
„У Србији је ситуација стабилна. Хаварија у региону не утиче на нас. Снабдевање електричном енергијом је стабилно и без икаквих проблема“.
Ово је након колапса енергетског система у региону речено у ЕПС за „Новости“.
Саобраћајни колапс у Сарајеву због нестанка струје
Струја је у Сарајеву нестала око 12.30 сати због чега не раде ни семафори, што је изазвало потпуни колапс на саобраћајницама у Сарајеву, преноси Клиx.ба.
На раскрсницама и свим путним правцима формиране су огромне колоне аутомобила а како наводи тај портал, према првим информацијама, реч је о преоптерећењу мреже.
Јавни превоз у Сарајеву је у потпуности ван функције и за сада није познато када ће доћи до нормализације у напајању електричном енергијом.
14:08 21.06.2024
Регионални распад електро-енергетског система
Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је за РТРС да се десио регионални распад електро-енергетског система, али да се очекује врло брзо стабилизација система.
„Десио се регионални распад електро-енергетског система који је обухватио БиХ, целу Далмацију, делове Хрватске до Огулина и целу Црну Гору и независни оператери у овим земљама раде на подизању капацитета како би се систем стабилизовао. Очекивати је да се врло брзо по техничким инструкцијама систем стабилизује“, рекао је Петровић.
На питање шта је разлог изненадног нестанка електричне енергије, Петровић је рекао да то могу знати само независни оператери система ових земаља, али да је у питању преносна мрежа, високи напон.
Према наводима портала РТЦГ, од градова у Црној Гори струју имају само Пљевља и Жабљак, док је део Подгорице у међувремену добио струју.
Већина градова у Албанији такође је остала без струје, а према првим информацијама узрок је квар на високонапонским водовима.
Без струје су остали Тирана, Драч, Елбасани, Гјирокастра, Кукеши, Лежа, Саранда и Скадар, пише Албанијан пост.
Портал наводи и да се не зна када ће квар бити отклоњен и подсећа да се предвиђа да ће данас бити најтоплији дан у јуну, са температурама до 41 степен.
14:07 21.06.2024
Како наводи РТРС, више градова у Републици Српској и Федерацији БиХ остало је без електричне енергије. Струје нема у Бањалуци, Прњавору, Дервенти, Сарајеву, Горажду, Брчком, Тузли, Бијељини, Мостару, Зеници, Јајцу...
14:07 21.06.2024
Из Црногорског електродистрибутивног система је саопштено да је због испада на мрежи без напајања електричном енергијом остало скоро цело подручје Црне Горе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала