- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници, група Центар - Sputnik Србија

УЖИВО Цела Украјина под сиренама; у току чистка Часовог Јара

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 849. Кијев је током протеклог дана изгубио до 2.165 војника, а САД су донеле одлуку да предају Украјини све системе „патриот“ и НАСАМС који се тренутно производе. Руски председник Владимир Путин поручио је да ако Кијев повезује преговоре са Москвом са повлачењем руских трупа – то се никада неће десити.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:58 21.06.2024
Узбуна за ваздушну опасност проглашена је на целој територији Украјине, подаци су украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
Сирене су се прво огласиле у Нуколајевској и Кировоградској области нешто после 23 сата, да би се потом узбуна проширила на целу украјинску територију.
21:27 21.06.2024
Руска војска ликвидирала је око 200 украјинских војника приликом напада на Грибовку у Одеској облсти, саопштио је координатор николајевског герилског покрета Сергеј Лебедјев.
Поред украјинских војника, у нападу су страдали и страни инструктори, али њихов број није утврђен, казао је он.
19:32 21.06.2024
Украјинска војска гранатирала је Првомајск у Луганској Народној Републици и погодила вишеспратницу услед чега је троје цивила повређено, саопштиле су власти.
„Ситуација је тешка, зграда је услед оштећења почела да се руши. Спасилачке службе су на терену“, рекао је шеф локалне администрације Сергеј Кољагин.
16:02 21.06.2024
Руска хаубица Коалиција-СВ - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
РУСИЈА
Белоусов: Руска војска преузела иницијативу на читавом фронту
14:02 21.06.2024
Недељни извештај Министарства одбране Русије:
Група снага „Север“ одбила је 17 контранапада јуришних група и поразила четири противничке формације, украјинска војска изгубила је 1.980 војника;
Група снага „Исток“ заузела је повољније положаје и у недељу је ослободила Загорно у Запорошкој области;
Украјинска војска изгубила је до 4.290 војника у зони одговорности групе „Југ“, тенк „леопард“ и два ракетна лансера;
Руска војска извела је 14 групних удара, уништена је инфраструктура војних аеродрома украјинске војске, као и пунктови за размештање плаћеника;
Црноморска флота уништила је протекле ноћи шест украјинских беспилотних чамаца у подручју Кримског полуострва;
На линији разграничења у року од недељу дана предало се 37 украјинских војника;
Украјинске снаге су услед деловања групе „Запад“ за недељу изгубиле су до 3.330 војника, два тенка, 16 оклопних возила и 25 артиљеријских оруђа;
Руске снаге ПВО су пресреле ракету „нептун-МД“, осам авионских бомби „хамер“, 55 пројектила „хајмарс“ и 397 украјинских дронова;
Група „Исток“ је извела нападе на људство и технику механизоване и моторизоване украјинске бригаде и две бригаде територијалне одбране;
Јединице „Дњепар“ су нанеле пораз формацијама пешадијске и брдско-јуришне бригаде, као и бригадама територијалне одбране;
Јединице групе „Центар“ побољшале су тактички положај и одбиле су 31 контранапад противника;
Украјинске снаге су у зони одговорности групе „Дњепар“ изгубиле до 610 војника, а у зони одговорности групе „Центар“ до 2.530 војника.
13:50 21.06.2024
Руска војска чисти Часов Јар
Руске Оружане снаге чисте ослобођене четврти Часовог Јара, саопштио је саветник лидера ДНР Игор Кимаковски.
„У току је изузетно снажна активност Ваздушно-космичких снага“, додао је он.
Кимаковски је истакао да се руске снаге учвршћују на раније заузетим положајима на доњецком правцу.
„Заиста остварујемо веома добре успехе“, закључио је он.
13:44 21.06.2024
Сирене за ваздушну опасност огласиле су се на читавој територији Украјине
13:24 21.06.2024
Председник Русије Владимир Путин је, говорећи о томе да Запад погоршава ситуацију и потреби Русије да „иде до краја“, имао у виду достизање циљева специјалне војне операције у Украјини, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
11:50 21.06.2024
Ситуација са колером у Русији стабилна
Ситуација са колером у Русији је стабилна, земља је спремна да идентификује болест и реагује, саопштила је прес-служба руске Федералне службе за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор).
„У вези са медијским извештајима о регистрованом избијању колере у Херсонској области, Роспотребнадзор извештава о стабилној ситуацији у земљи и спремности за реаговање“, наводи прес-служба.
У саопштењу се наводи да је Роспотребнадзор је у марту и априлу предузео све неопходне мере да спречи ризик од ширења колере у Руској Федерацији у складу са санитарним правилима.
Упућен је хитан захтев европском бироу Светске здравствене организације (СЗО) да потврди информације о избијању колере у делу Херсонске области под контролом Украјине. Ресор је појачао контролу над санитарно-епидемиолошком ситуацијом на пограничним територијама Русије, додаје прес-служба.
11:09 21.06.2024
Украјинска војска у тешкој ситуацији у Часовом Јару
Ситуација за Оружане снаге Украјине у граду Часов Јар у Донбасу је изузетно тешка, саопштила је 24. механизована бригада украјинске војске.
„Обавештавамо да су јединице 24. засебне механизоване бригаде пребачене да јачају одбрану у рејону Часовог Јара. Ситуација у граду и око њега је изузетно тешка“, наводи се саопштењу на друштвеним мрежама.
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски је крајем маја саопштио о тешкој ситуацији за украјинску војску на фронту. Према његовим речима, горуће тачке су Ивановско и Часов Јар.
09:19 21.06.2024
У Херсону у украјинској војсци избила колера
У Херсону је међу украјинским војним и цивилним становништвом избила колера, најмање 12 особа је приминуло, саопштено је Спутњику у проруском герилском покрету града Херсона.
Према постојећим информацијама, украјинске власти које је Кијев поставио покушавају да сакрију информације о болести.
„У Херсону је избила колера. У болницама је већ око 100 људи, а најмање 12 особа је преминуло. Претежно су у питању војници, али се већ бележе случајеви заразе међу цивилима. Окупационе власти се веома плаше панике, па ту чињеницу прикривају тако што идентификоване случајеве болести проглашавају трбушним тифусом“, рекао је припадник Херсонског отпора.
Како је прошле недеље известии герилски покрет, према прелиминарним подацима, вода је постала извор ширења болести.
07:18 21.06.2024
07:15 21.06.2024
Спречена ротација украјинских снага у Запорошкој области
Руска група трупа „Исток“ побољшала је положај на фронту и спречила покушај Оружаних снага Украјине да ојачају истурене положаје и изврше ротацију у упориштима у подручју Владимировке, Макаровке, Марфопоља и Чаривног у Запорошкој области. У току протеклог дана ликвидирано је до 140 противничких војника, а уништена је и техника.
07:09 21.06.2024
Ловци-бомбардери Су-34 Ваздушно-космичких снага Русије извели су нападе клизним бомбама, гађајући камуфлирану технику и људство украјинске војске у зони одговорности групе „Центар“, саопштило је Министарство одбране Русије. Задатак је успешно извршен.
07:03 21.06.2024
Токио увео санкције против 52 физичка и правна лица из Русије
Токио уводи санкције против 41 компаније и 11 физичких лица из Русије, саопштило је Министарство спољних послова Јапана.
На листи су, између осталог, службеници руске Централне изборне комисије, као и шеф корпорације „Тактичко ракетно наоружање“, директор „Уралвагонзавода“, авијациони комплекс „Иљушин“, компаније „Тупољев“, „Оборонлогистика“, „НПП Топаз“.
Јапан је увео ограничења и против 11 компанија и организација из Кине, Индије, УАЕ, Узбекистана и Казахстана због заобилажења санкција против Русије, рекао је генерални секретар јапанске владе Јошимаса Хајаши, не наводећи детаље.
06:57 21.06.2024
За ноћ уништено 114 украјинских дронова
Руске снаге ПВО током протекле ноћи обориле су 70 дронова изнад Крима и Црног мора, 43 изнад Краснодарског краја и један изнад Волгоградске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
У Краснодару је услед пада делова дрона погинула једна особа.
Поред тога, спречен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад уз примену беспилотних чамаца и дронова на објекте на територији Русије.
„У северозападном делу Црног мора снаге поморске авијације Црноморске флоте уништиле су шест беспилотних украјинских пловила“, наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала