- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Деца са Косова и Метохије стигла у Српску

© Sputnik / Маријана КолаковићСрпска тробојка у Бањалуци
Српска тробојка у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Пратите нас
У Републику Српску данас је стигло око 650 српске деце и младих са потешкоћама у развоју са Косова и Метохије заједно са просветним радницима, у оквиру пројекта „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“.
Министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић изјавио је на дочеку на мосту Братољуб да су деца са Косова и Метохије стигла „на слободну територију, у Републику Српску, њихову државу“.
Нешић је истакао да српски народ не може да постоји без слободе, а да је кроз историју све давао за слободу, известила је Срна.
„Нажалост, српски народ се на одређеним територијама као што је Косово и Метохија и данас бори за слободу“, рекао је Нешић.
Он је нагласио да је српски народ један, јединствен и недељив.
Председнику Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов пожелео је деци са КиМ пријатан боравак и да током седам дана, колико ће боравити у Српској, доживе ону слободу коју немају на Косову и Метохији.
„Ово је нешто највредније што нам је дошло с Косова и Метохије. Дошла су нам деца захваљујући њиховим родитељима који су имали поверење у нас да их седам дана угостимо и пружимо им оно што немају на Косову и Метохији, а то је слобода“, рекао је Арлов.
Деца су стигла у 14 аутобуса, а у порти братуначке цркве Успења Пресвете Богородице биће приређен централни дочек уз културно-уметнички програм, пренела је РТРС.
Након тога деца са Косова и Метохије продужиће у 15 општина и градова у Републици Српској - Бањалуку, Приједор, Градишку, Челинац, Прњавор, Брод, Шамац, Теслић, Бијељину, Зворник, Власеницу, Источно Ново Сарајево и Источну Илиџу, а једна група остаће у Братунцу.
Братунац и Зворник први пут учествују у овом пројекту.
Деца долазе из: Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Србице, Клине, Гораждевца, Велике Хоче, Ораховца, Косова Поља, Угљара, Грачанице, Штрпца, Новог Брда, Косовске Каменице, Шилова, Витине, Пасјана и Партеша.
Ово је 12. пут да се реализује пројекат „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“, а први пут дочек се организује се у Братунцу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала