- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Истраживање најудаљенијих крајева универзума: Кина лансирала нови астрономски сателит /фото/

CC0 / rawpixel.com / Галаксија, илустрација
Галаксија, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Пратите нас
Кина је лансирала астрономски сателит, након скоро 20 година напорног рада кинеских и француских научника, како би ухватила рафале гама зрака који трепере попут ватромета у најудаљенијим крајевима универзума.
Сателит, свемирски вишепојасни монитор променљивих објеката (SVOM), лансиран је из ракете „Дуги марш 2Ц“ из центра Сичанг у југозападној кинеској провинцији Сечуан, саопштила је Кинеска национална свемирска администрација, пренела је Синхуа.
„Радујемо се важним открићима, попут најранијих експлозија гама зрака до којих је дошло када је универзум још био у повоју, што ће нам помоћи да проучавамо космичку еволуцију“, рекао је Веи Ђианиан, главни кинески истраживач SVOM-а, који ради у Националним астрономским опсерваторијама Кинеске академије наука.

Разоткривање свемира

Главни научни циљеви укључују тражење и брзо лоцирање различитих рафала гама зрака, свеобухватно мерење и проучавање својстава електромагнетног зрачења ових рафала, проучавање тамне енергије и еволуције универзума кроз ове рафале и посматрање електромагнетних сигнала повезаних са гравитационим таласи, истакао је Веи.
Бертран Кордије, главни француски истраживач који ради у Француској комисији за алтернативну енергију и атомску енергију, рекао је да се коришћењем рафала гама зрака као алата за посматрање раног универзума, могу посматрати можда прве звезде.
„Ово је веома интересантно јер је то једини начин да се у садашњем времену дође до информација о универзуму“, нагласио је он.
На сателиту су инсталирана четири научна инструмента, од којих је два развила Кина, а два Француска.
Четири инструмента могу остварити велико видно поље и високо прецизно посматрање.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала