- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Извештај УН: Србија прва у региону, а 35. у свету по достизању циљева одрживог развоја

© SputnikЗастава Организације Уједињених нација
Застава Организације Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Пратите нас
По испуњавању Циљева одрживог развоја Србија је на првом месту у региону, а на 35. месту од 166 земаља света, показао је нови извештај УН за 2024.
Србија је од 17 циљева одрживог развоја УН достигла само онај који се односи на искорењивање сиромаштва и на путу је да испуни циљ за смањење неједнакости.
Када је реч о осталим циљевима, пред Србијом су углавном изазови, али се код девет региструје побољшање, пренео је „Форбс“.
Од земаља из окружења, Албанија је 42. по Циљевима одрживог развоја, БиХ 50, Северна Македонија 51. а Црна Гора 57.
Извештај је објављен пред Самит УН за будућност у септембру и у њему се УН позивају да ојачају глобалну сарадњу и финансирање одрживог развоја.
Као и претходних година, европске земље, посебно нордијске, при врху су индекса Циљева одрживог развоја. Прва је Финска а следе Шведска, Данска, Немачка и Француска.
Земље Брикса (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) и Брикса+ (Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија, УАЕ) од 2015. бележе бржи напредак од светског просека.
Извештај је показао и да је Источна и Јужна Азија регион који је од 2015. највише напредовао са испуњавањем Циљева одрживог развоја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала