- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

НБС: Број трансакција и вредност инстант плаћања у порасту

© Depositphotos.com / LDProdПлаћање мобилним телефоном
Плаћање мобилним телефоном - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Пратите нас
Народна банка Србије (НБС) саопштила је да је прво тромесечје 2024. обележио значајан раст броја реализованих плаћања у ИПС НБС систему од 30 одсто у односу на исти период претходне године.
Како се наводи, то значи да је то тромесечје са највећим бројем извршених инстант плаћања од увођења система у октобру 2018. године.
Додаје се да је током првог тромесечја 2024. извршено 19,6 милиона плаћања вредности 210,4 милијарде динара, док је просечан дневни број извршених плаћања износио 214.860, што је преко 47.000 више него у истом тромесечју 2023. године. Забележен је и нови дневни рекорд броја плаћања који је постављен 14. фебруара када је реализовано 382.002 плаћања.
НБС наводи да је за услугу једноставног и брзог слања новца коришћењем само броја мобилног телефона у оквиру услуге "Пренеси" на крају првог тромесечја ове године регистровано преко пола милиона корисника. Додаје се да већи број корисника одговара и повећању броја трансакција преноса чији је број дуплиран у односу на прво тромесечје 2023.
Централна банка Србије наводи и да је регистрација за услугу врло једноставна и брзо се обавља у оквиру саме апликације мобилног банкарства. Истиче се да је грађанима доступна могућност инстант плаћања такси и накнада за услуге које пружају МУП и Пореска управа путем портала еУправе - еПлати, скенирањем НБС ИПС QР кода који се приказује на јединственој уплатници креираној путем овог портала, пренео је Танјуг.
Услуге које су омогућене у ИПС НБС платном систему, поред основне могућности слања инстант трансфера одобрења било ком примаоцу са текућим рачуном у банци, односе се на плаћања рачуна за месечне обавезе према пружаоцима комуналних и других услуга скенирањем јединственог НБС ИПС QР кода одштампаног на рачуну, односно фактури.
Могућа су плаћања и на физичким и интернет продајним местима путем метода "ИПС Скенирај" и "ИПС Покажи", затим и на методу плаћања "ИПС Скенирај" на интернет продајном месту, којим се путем дееп линк технологије плаћање извршава у неколико кликова, затим коришћењем услуге "Пренеси" - одређеном ознаком примаоца средстава тј. бројем мобилног телефона.
На сајту НБС доступни су и сервиси Генератор и Валидатор којима је омогућено генерисање НБС ИПС QР кода, као и валидација већ припремљеног тог кода.
Централна банка подсећа грађане и на то да се о инстант плаћању и његовим предностима као најсавременијем и најбржем облику плаћања тачно и правовремено могу информисати путем интернет презентације - ИПС (Инстант плаћања Србије), на страници https://ips.nbs.rs/.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала