- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Српски стихови поново пред Русима | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Пратите нас
Зашто се из српске поезије лако чита да је народ који је пише веран својој традицији и култури, због чега стихови одишу херојством и одјекују попут труба и хорни – ексклузивно за Спутњик објашњава руски песник и преводилац Сергеј Главјук, приређивач билингвалне Антологије српске поезије 20. и 21. века чије је ново издање недавно објављено у Русији.
Како кроз игру руска деца уче српски језик и зашто то за њих није тежак посао – открива Карина Авагјан, која је - у жељи да помогне бројној руској деци која су у Србију дошла током протекле две године - написала почетни комуникативни курс српског језика, „Играјмо се српског“, приручник од 20 наставних јединица намењен деци с руског говорног подручја.
У каквом су дослуху јунаци нове књиге прича „Љубавни регистар“ са онима из претходних приповедних збирки, зашто посебно (са)осећање гаји према „божјацима“ и сањарима, мора ли писац да воли своје јунаке да би о њима писао уверљиво и истинито – нека су од питања за аутора књиге „Љубавни регистар“, песника, приповедача и романописца Драгана Лакићевића.
Какве утиске носи са прве турнеје у Кини где је са ансамблом „Бистрик“ провела седам дана, шта се највише допало публици навиклој на другачији тон, звучање и енергију, зашто и после пола века рада има велику трему пред сваки наступ и да ли је то у вези са њеним старинским осећајем за одговорност, плаши ли се премијере документарног филма посвећеног њеном педесетогодишњем музичком трајању а која је планирана у родном Нишу – за „Орбиту културе“ открива једна од најомиљенијих музичких уметница Биља Крстић.
У каквој су тајној вези графике Ендија Ворхола, Кијану Ривс и град Крагујевац, шта ће се све чути и каква ће се музика свирати на овогодишњем Арсенал фесту – сазнајемо од Маје Цветковић представнице фестивала.
А како су уз бројна признања критике и публике постале и синоним за очување српске традиционалне музике и промоцију нашег изворног звука питамо близнакиње Марију и Марину Гобовић а уочи наступа на престижном међународном фестивалу традиционалне музике „ЕтноЕтно“ који се одржава 29. и 30. јуна у Санкт Петербургу.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Српски стихови поново пред Русима | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала