- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија обележава Дан сећања и туге: 83 године од напада нацистичке Немачке на СССР

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаДан сећања и туге - „Памтимо“
Дан сећања и туге - „Памтимо“ - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Пратите нас
Русија данас обележава Дан сећања и туге – на данашњи дан пре 83 године нацистичка Немачка напала је Совјетски Савез.
Нацистичка Немачка је у зору 22. јуна 1941. године без објаве рата напала Совјетски Савез. Немачка војска извела је интензивне нападе на аеродроме, железничке чворове, базе ратне морнарице, места сталног размештаја војске и многе градове у дубину од 250-300 километара од државне границе.
Тешки крвави рат потрајао је 1.418 дана и ноћи и окончан је 9. маја 1945. године потпуним поразом земаља фашистичког блока. Укупни људски губици СССР током рата износили су 26, 6 милиона људи. Од тога, око 8,7 милиона становника погинуло је на фронту, док је 7, 42 милиона људи страдало услед планског истребљења нациста на окупираним територијама, а више од 4,1 милиона грађана погинуло је услед сурових услова окупационог режима.
Руски председник Владимир Путин ће током дана положити венац на гроб Незнаног јунака у Кремљу, саопштила је прес-служба Кремља.
Од 2009. године се спроводи и акција паљења свећа под називом „Свећа сећања“. Широм Русије се вече пре Дана сећања и туге пале свеће у знак сећања на све жртве Великог отаџбинског рата.

„Њихов подвиг је светиња“

Председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин саопштио је да је за све Русе подвиг њихових дедова, очева и прадедова светиња.
„Војници, официри, борци у позадини учинили су све да истерају непријатеља са своје земље, да окончају фашизам. Нису жалили животе и снагу ради слободе отаџбине, будућих генерација. За све нас подвиг очева, дедова и прадедова је светиња. Треба да урадимо све да сачувамо сећање на њега и да га пренесемо нашој деци и унуцима“, рекао је Володин поводом Дана сећања и туге.
Он је додао да након 83 године не пролази бол од спознаје колико је патње и страдања донео рат, са каквим се искушењима земља суочила борећи се против нацистичке Немачке.
„Двадесет седам милиона погинулих, до темеља уништени градови, два и по милиона становника Лењинграда у блокади, од којих су 400.000 били деца. Крваве битке за Москву, Стаљинград, Ржев, Курск“, подсетио је Володин.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала