- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Боље спречити него лечити: Превентивни прегледи спашавају животе

© Sputnik / Лола ЂорђевићУниверзитетски клинички центар Србије
Универзитетски клинички центар Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
Пратите нас
Од 100.000 људи који су одлучили да провере своје здравље на бесплатном превентивном прегледу који се одржао у здравственим установама широм земље, 10 одсто је упућено на даље лечење. Пацијенати нису имали никакве тегобе, а имали су значајна обољења, пре свега кардиоваскуларних система, али и малигна обољења. Превенцијом су им спашени животи.
Овако директор завода за јавно здравље Шапца Бранко Вујковић коментарише најновији у низу организовани превентивни преглед становништва, истичући да је његов значај немерљив. На страну то што грађани ништа не плаћају, а здравство штеди, ови прегледи, каже он, спашавају животе.
Завод за јавно здравље Шапца је окружна здравствена установа која је задужена за праћење свих фактора ризика у мачванском округу, као и предлагање мера за унапређење здравствене заштите на територији осам локалних самоуправа. Њихов примарни посао је управо превенција.
Само у последњем дану акције, односно 16. јуна, скоро 40.000 људи је отишло на превентивни преглед у некој од скоро 200 здравствених установа Србије, а први пут смо имали и прегледе деце. Скоро 2500 деце је обавило јако важне физијатријске прегледе, скриниг свих врста деформитета и кичменог стуба пре свега. Сви видимо да влада епидемија физичке неактивности и гојазности, као и свега онога што доводи до погоршања здравља коштаног и мишићног система наших најмилијих. Из овог разлога, између осталих, је битно одвести и децу на превентивни преглед, рекао је Вујковић за Спутњик.
© Sputnik / Лола ЂорђевићУниверзитетски клинички центар Србије
Универзитетски клинички центар Србије - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Универзитетски клинички центар Србије
Поред тога што је обављен рекордно велики број прегледа у домовима здравља, болницама и клиничким центрима, утврђени су и спречени развоји клиничке слике која би не само могла да доведе до значајног обољења појединца, већ, каже Вујковић, и до смрти. Далеко је теже лечити пацијенте у узнапредованим фазама болести, него кад су асимптоматски, објашњава он.
Узмимо за пример господина који је исти дан за пар сати од момента када је прегледан оперисан јер је имао анеуризму трбушне аорте која је утврђена на превентивном прегледу.

Сви на преглед!

Оно што је посебно важно, шта треба да се истакне и шта је постало добра пракса, каже наш саговорник, јесте да, иако постоје редовна заказивања електронским путем код изабраних лекара и код специјалиста, овај тип прегледа се организује тако што се не заказује. Сви заинтересовани могу да обаве прегледе без заказивања, а посебно је важно напоменути и то што је прегледање доступно и људима без здравственог осигурања.
Министар здравља најављује да ће ове акције постати традиционалне, каже Вујковић, а да ће врата практично свих здравствених установа бити отворена широм Србије. Уз то, палета прегледа требало би да се прошири у складу са најважнијим факторима ризика и најважнијим болестима које се који оптерећују здравствени систем.
Позивам све грађане да се одазову позиву на бесплатан превентивни преглед, између осталог и зато што смо ми као грађани и наша земља били изложени разним ризицима и током бомбардовања осиромашеним уранијумом 1999. године. Наравно да то доводи до епидемије малигних, кардиоваскуларних и других обољења, а на то се најбоље може одговорити тако што на време одемо код лекара да се прегледамо.
© Sputnik / Лола ЂорђевићУлаз у Ургентни центар
Улаз у Ургентни центар - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Улаз у Ургентни центар

Враћање поверења у докторе

Управо се овим акцијама, каже Вујковић, враћају идеја и импулс да сами пацијенти схватају колико је важно прегледати се. Уколико пацијенти сами немају свест о значају превентивних прегледа, требало би их едуковати и на неки начин обавезати да дођу код доктора, каже он.
Уопште је све ово јако важна тема пре свега због враћања поверења у здравствени систем и поновног успостављања присног односа здравствених радника и пацијената. Имали смо две године озбиљно пољуљаног темеља овог односа, односно узајамног поверења. На последњем дану прегледања било је око 40.000 људи, а на претходно организованом прегледу прошлог месеца било их је 20.000, што ипак значи да људи одлично реагују и схватају колико је важно да иду на превентивне прегледе. Уколико имате било какву недоумицу, а немате времена да неки други дан одете код изабраног лекара, можете сваке, односно сваке друге недеље, у зависности од динамике превентивних прегледа, отићи на контролу у било који дом здравља на територији града Београда, закључује доктор Вујковић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићУргентна хирургија
Ургентна хирургија - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Ургентна хирургија

Олакшање за здравствени систем

Доктор и народни посланик Дарко Лакетић коментарише значај превентивних здравствених прегледа не само из угла спашавања пацијената, што је императив, већ и из угла олакшавања функционисања здравственог система.
Што се тиче здравственог система, тај аспект здраве нације, али и аспект коштања самог лечења има највећу улогу и тежину у свему томе. То кажем зато што није иста цена лечења одређеног пацијента код болести која је у почетној фази и лечења пацијента у поодмаклој фази болести, где је излечење тешко могуће. Цена излечења таквог пацијента је значајно већа, објашњава Лакетић за Спутњик.
Здрава нација је предуслов и доброг здравственог система, а постоји корелација између система и грађана, односно пацијената. Уколико систем добро функционише, постоји и здрава нација и обратно – здрава нација је знак да систем функционише, каже он.
Уколико би се болести откривале на време, путем превентивних прегледа, не само да би пацијенти били спашени, већ би се уштеђени новац могао преусмерити на друге стране, попут плаћања ненормално скупих здравствених третмана у иностранству који се користе за излечење од ретких болести.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКлиника за ургентну хирургију
Клиника за ургентну хирургију - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Клиника за ургентну хирургију

У чему је разлика?

Председник гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“ Зоран Илић каже да његов синдикат подржава и поздравља превентивне прегледе који се организују са циљем повећања општег здравља становништва. У превентиву, сматра он, треба највише улагати.
Ови превентивни прегледи су добри и због тога што је то далеко брже од обичних прегледа где морате да заказујете и чекате некад и по пола године, годину дана да дођете на ред, док некад те прегледе морате и да платите. У бесплатним прегледима добијате здравствени преглед малтене одмах и за џабе, а број прегледа које обавимо уопште није мали.
Превентивни здравствени прегледи су кључни за опште здравље становништва, као и оних људи који немају здравствену заштиту, а Илић верује да ће тек добити на замаху, када још грађана буде обавештено о њиховом значају и одржавању.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала