- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цене станова у Србији годинама у порасту, најлакше се продају они најскупљи

© Sputnik / Лола ЂорђевићНови Београд
Нови Београд - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
Пратите нас
Ове године најскупљи стан продат у Србији је на Врачару и коштао је 1,22 милиона евра. У тој београдској општини најскупљи су квадрати — иду и преко 10.000 евра, а гаражно место кошта чак 73.000 евра, показали су подаци Републичког геодетског завода.
Они који продају станове кажу да цене већ годинама расту, али да се за оне скупље, купац лакше нађе без ценкања.
„Куповина је код нас постала ствар сигурности, aли и прилива капитала. То је профитна стопа од неких пет, шест одсто на годишњем нивоу. Рецимо за 20 година се исплати та куповина“, изјавио је Милић Ђоковић, судски проценитељ за некретнине.
Луксузни станови у Новом Саду и Нишу иду и до пола милиона евра
И док се за мање станове највише гледа цена и број квадрата, код луксузних некретнина цену диктирају дизајн, опрема, локација. Ту нема ценкања, а плаћа се углавном готовином. Такви станови и у Новом Саду и Нишу достижу и пола милиона евра, наводи РТС.
„Лукс стан када се појави у понуди он није дефинисан по цени по квадрату него је цео пакет урачунат и онда када се то сабере добијемо цене које су по квадрату негде четири, пет, шест хиљада. То није права мера оног што се добија, јер у том пакету се добија много више него што дефинише цена по квадрату“, рекао је Драган Рабатић, директор агенције за некретнине у Новом Саду.
Луксузни станови се траже и у Нишу.
„Углавном их траже кеш купци. Кредитни купци су више за неке јефтиније станове који се налазе по ободима града, а у центру града луксузне апартмане станове, већ опремљене, који би били или као инвестиција за издавање или за сам живот траже искључиво кеш купци“, навела је Невена Ђорђевић из нишке агенције за некретнине.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала