- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Дечја посла“: Милатовићев Покрет за Црну Гору против Спајића, за коалицију са Бечићем и Абазовићем

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈаков Милатовић на сајму вина Винска визија Отвореног Балкана
Јаков Милатовић на сајму вина Винска визија Отвореног Балкана - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
Пратите нас
Председник Црне Горе Јаков Милатовић прави нови политички покрет у ком би он био кључни политички ауторитет и како би почео сарадњу са Демократама Алексе Бечића и Уром Дритана Абазовића уочи будућих избора, каже за Спутњик политиколог др Владимир Павићевић.
Изгледа да је дошло време да се формализује Покрет за Црну Гору и вероватно ће га Јаков Милатовић формирати уочи неких превремених локалних, а можда и парламентарних избора, додаје Павићевић.

Покрет против Спајића и коалицију са Дританом и Бечићем

„Оно шта се такође зна то је да Милатовић већ сада планира неку врсту сарадње између свога покрета и Бечићевих Демократа и Дританове Уре. За сада ствари стоје тако да би те три опције могле да наступе заједно као коалиција на неким наредним изборима парламентарним, а највероватније на локалним који следе, и у том савезништву свако од њих појединачно види неку могућност да ојача и себе. Све те три личности заузимају важне позиције. Дритан Абазовић је вођа опозиције, Алекса Бечић потпредседник владе, Милатовић председник државе и кад они размишљају о томе како даље политички, сигурно да у том савезништву виде неку мало већу снагу него што би био прости збир њихових резултата на будућим изборима.“
Павићевић додаје да ће покрети Јакова Милатовића и премијера Милојка Спајића бити конкуренти, можда и велики противници и нема никакве дилеме да је једна од Милатовићевих идеја да што више ослаби Спајићев утицај у црногорској политици. То једна од великих Милатовићевих идеја што значи да је ривалство између њих двојице већ сада огромно, истиче Павићевић.

Дечја посла слабих политичких личности

Павићевић сматра да би се ривалство Спајића и Милатовића могло поредити са ривалством Коштунице и Ђинђића почетком века у Србији, будући да је реч о политичким личностима на високим функцијама.
„Али у смислу ауторитета какви су били Ђинђић и Коштуница и овога какви су ауторитети Јаков Милатовић и Милојко Спајић то је неупоредиво. Милатовић и Спајић су ипак слабе политичке личности. Годину дана након што су изабрани на највише позиције, њихов ауторитет је опао уместо да снажи. И њих двојица можда највише доприносе томе да се политика у Црној Гори третира као некакав простор за дечја посла. А то говори о врсти ауторитета каквог су они успоставили. Дакле, неупоредиви су ти случајеви и у смислу личности, снаге тих личности и ауторитета ипак су Ђинђић и Коштуница били изразити политички ауторитети, а ова двојица су веома слаби.“

Као тинејџери на функцијама

На питање зашто се политика у Црној Гори третира као дечји посао, Павићевић одговара да је довољно само погледати наступе Спајића и Милатовића.
„Милатовић кад год се појави у јавности он ту рецитује неке песмице и људи у Црној Гори се буквално смеју и питају шта је ово? Не личи то његово деловање на понашање једног човека који је председник државе, него као да је ту неки тинејџер дошао и не зна шта би и како би, а мало би да глуми неку важну личност. Кад се погледа Спајић то се испољава на другачији начин али једнак је ефекат. Он сам саопштава да њега не интересују велика политичка питања него финансије и бизнис, али и око тога не иду ствари онако како су људи очекивали. Тако да њих двојица као неискусни у политици, а невољни да уче, чак се и на високим позицијама понашају као деца у политици и праве од црногорске политике дечја посла. То вам је опште мњење у Црној Гори“.
Председник Црне Горе Јаков Милатовић формираће ускоро Покрет за Црну Гору, пише подгорички „Дан“ позивајући се на добро обавештене изворе. Милатовић окупља значајан број интелектуалаца и јавних личности које се до сада нису много експонирале у политичком животу.
Нови покрет ће бити отворен за сарадњу и са осталим политичким партијама и покретима са којима може да нађе заједнички политички интерес у остваривању прокламованог циља – „стварање стабилне, економски јаке, социјално праведне Црне Горе, са једнаким шансама за све“.
Покрет за Црну Гору кореспондира са већ постојећим политичким Покретом за Подгорицу ког су формирали одборници у Скупштини главног града који су одмах након Милатовићеве оставке на све партијске функције напустили Покрет Европа сад, на чијем је челу црногорски премијер Милојко Спајић.
Погледајте и:
Милојко Спајић и Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2024
РЕГИОН
Црна Гора „поцепала“ Европу: Шта се крије иза разлаза две најјаче фигуре у Подгорици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала