https://sputnikportal.rs/20240623/male-plate-traznja-velika-baksis-ne-moze-da-zadrzi-konobare-u-srbiji-1174041934.html
Мале плате, тражња велика: Бакшиш не може да задржи конобаре у Србији
Мале плате, тражња велика: Бакшиш не може да задржи конобаре у Србији
Sputnik Србија
Занимања из области угоститељства, као што су конобари или кувари, налазе се и даље међу најтраженијим занимањима с највећим бројем пријављених потреба за... 23.06.2024, Sputnik Србија
2024-06-23T21:05+0200
2024-06-23T21:05+0200
2024-06-23T21:05+0200
економија
србија – економија
економија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/06/02/1172988617_0:0:3072:1728_1920x0_80_0_0_b179d1d2bee8ccd76f66c32143a05fa8.jpg
Надлежни истичу да се хотелијерство и угоститељство све више посматрају као послови за сезонски вид зараде, а за њима не заостају ни послови у грађевинарству и пољопривреди.Док у Удружењу хотелијера и угоститеља Србије процењују да у угоститељству тренутно недостаје око двадесетак хиљада радника, на бироу рада из области угоститељства овог маја послодавци су пријавили потребе за запошљавањем 112 конобара и двоструко више кувара, тачније 223, пише „Политика“.Лист преноси и изјаву Драгана Цветковића, председника Самосталног синдиката угоститељства и туризма Србије, који наводи да радници који имају диплому и завршену школу за конобаре и куваре могу веома брзо да добију посао, али им газде нуде мале плате.Он је указао да у Србији има неколико врхунских угоститељских школа у којима се и школује квалитетан угоститељски кадар.„Такви образовани све више одлазе, јер послодавци овде гледају само свој интерес, а код нас долазе из других држава, а притом ни не знамо колико су обучени за рад, посебно конобари и кувари. Иначе, плате конобара су одувек биле мале, јер их послодавци третирају као запослене који док раде добијају бакшиш. Ипак, заборављају да је таква накнада добра воља гостију“, указао је Цветковић.Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/06/02/1172988617_239:0:2970:2048_1920x0_80_0_0_c381a41cf3f1b7f317fde41d8f65a323.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
србија – економија, економија
србија – економија, економија
Мале плате, тражња велика: Бакшиш не може да задржи конобаре у Србији
Занимања из области угоститељства, као што су конобари или кувари, налазе се и даље међу најтраженијим занимањима с највећим бројем пријављених потреба за запошљавањем од стране овдашњих послодаваца, показују најновији статистички подаци Националне службе за запошљавање.
Надлежни истичу да се хотелијерство и угоститељство све више посматрају као послови за сезонски вид зараде, а за њима не заостају ни послови у грађевинарству и пољопривреди.
Док у Удружењу хотелијера и угоститеља Србије процењују да у угоститељству тренутно недостаје око двадесетак хиљада радника, на бироу рада из области угоститељства овог маја послодавци су пријавили потребе за запошљавањем 112 конобара и двоструко више кувара, тачније 223,
пише „Политика“.
Лист преноси и изјаву Драгана Цветковића, председника Самосталног синдиката угоститељства и туризма Србије, који наводи да радници који имају диплому и завршену школу за конобаре и куваре могу веома брзо да добију посао, али им газде нуде мале плате.
„Зато нам и одлазе радници ван земље, а онда се послодавци жале да не могу да нађу квалитетну радну снагу. Не мислим да говоре истину, јер је истина да послодавци заправо неће довољно да их плате, већ их пријављују на минималну зараду. Коме би то одговарало за такав захтеван рад“, рекао је Цветковић.
Он је указао да у Србији има неколико врхунских угоститељских школа у којима се и школује квалитетан угоститељски кадар.
„Такви образовани све више одлазе, јер послодавци овде гледају само свој интерес, а код нас долазе из других држава, а притом ни не знамо колико су обучени за рад, посебно конобари и кувари. Иначе, плате конобара су одувек биле мале, јер их послодавци третирају као запослене који док раде добијају бакшиш. Ипак, заборављају да је таква накнада добра воља гостију“, указао је Цветковић.