- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: База у Румунији ускоро постаје највећа НАТО база у Европи

© Sputnikинфографика Румунија НАТО база ЛАТ моб
инфографика Румунија НАТО база ЛАТ моб - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
Пратите нас
Ваздухопловна база Михаи Когалничану у Румунији спрема се да постане највећа ваздухопловна база НАТО у Европи, већа и од Рамштајна у Немачкој, пишу британски медији.
База МК, названа по оближњем селу које носи име по политичару из 19. века, ускоро ће угостити ескадрон румунских Ф-16 авиона, недавно набављених од Норвешке, као и беспилотне летелице МQ-9 рипер.
Додатно, развија се војно насеље које ће примити ротирајуће војно особље копнене војске, ваздухопловства и морнарице НАТО-а из 32 земље, наводе медији.
Пилот британских ваздухопловних снага РАФ, поручник Чарли Тега, који је на служби у бази МК, рекао је за британски јавни сервис да "постоји много већа присутност САД овде, много више инфраструктуре, смештаја, људи и опреме".
Према Тегу, напад Русије на Украјину изменио је подручја преко којих он лети и "стратешки положај мисије".
Током његовог последњег боравка у Румунији 2021. године, НАТО пилоти летели су далеко изнад међународних вода Црног мора.
Међутим, сада се држе зоне од 12 наутичких миља (22 километра) изнад румунских и бугарских територијалних вода "како би се избегли неспоразуми, ескалаторне ситуације са Русима", додао је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала