- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Намеран злочиначки чин: Нападом на Севастопољ Кијев жели да повећа спиралу насиља

© AFP 2023 / US ARMYАтакамс
Атакамс - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
Пратите нас
Украјински напад на Севастопољ намеран је злочиначки чин којим режим у Кијеву покушава да изазове осветничку реакцију руске стране да би се повећала спирала насиља, изјавио је за Спутњик професор Факултета политичких наука у Београду, др Часлав Копривица.
„Идеја је да, у ситуацији када ствари не стоје добро за украјинску страну, убијањем невиних цивила, а и намерним гађањем плаже у Севастопољу изазове руску страну на осветнички чин да би то, претпостављам, повећало спиралу насиља и помогло оној страни на западу која се залаже за заоштравање сукоба“, оценио је Копривица.
Напомињући да је напад извршен америчким ракетама, Копривица је навео да Американци дају логистику за употребу тих ракета и да претпоставља да су били и обавештени који ће циљеви бити гађани.
„Кад је реч о Украјинцима, односно Американцима, не постоји никаква идеја о поштеди цивила, дакле реч је о намерном злочиначком чину. Идеја да Украјина треба тобоже да поврати у свој састав поред осталог и Крим показује да се они према становницима Крима односе као према непријатељима своје државе и ако Украјина све цивиле на Криму доживљава као своје непријатеље онда је потпуно јасно да је ту реч о злочиначком режиму и да је овде реч о рату против руског народа“, сматра Копривица.
Копривица је, такође, указао да се од почетка руске специјалне војне операције зна да би читав низ подухвата са украјинске стране био немогућ без директног учешћа НАТО стручњака, пре свега са америчке стране.
У украјинском нападу на Севастопољ, како је саопштио губернатор града Михаил Развожајев, погинуле су четири особе, међу којима је двоје деце. Рањене су 144 особе, од којих је 82 хоспитализовано.
Након напада на Севастопољ председник Русије Владимир Путин одмах је контактирао Развожајева и изјавио саучешће породицама погинулих.
Путин је наложио федералним органима да пруже сву неопходну помоћ Севастопољу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала