- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Невреме највише штете нанело Осечини, пољопривредници ће добити помоћ државе

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Град
Град - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
Пратите нас
Агроаналитичар и уредник „Агробизниса“ Горан Ђаковић изјавио је да је јучерашње невреме које је погодило Западну Србију највише штете нанело Осечини како у погледу инфрастуркутре тако и у погледу пољопривредних усева, те да пољопривредници могу очекивати помоћ државе и локалне самоуправе у отклањању претрпљених губитака.
Ђаковић је у разговору за Танјуг истакао да вредност штете још није позната, с обзиром да екипа за процену штете током викенда није могла да изађе на терен.
"Велика штета била је и око Ваљева и око Мионице, према Краљеву. Међутим, Осечина је дефинитивно била епицентар олује", рекао је Ђаковић.
Ђаковић истиче да је тренутно најважније да пољопривредници што пре оду у своје засаде и погледају каква је ситуација, како би уклонили све што је страдало у смислу ломљења биљака и грана.
"Уколико је грана поломљена, треба је скратити на прво здраво место. Затим је потребно да раскрче све што је оштећено у невремену, због појаве болести и штеточина, јер у таквим ситуацијама масовно долазе напади гљивица. Такође битно је да се посаветују и са најближим стручњацима уколико није дошло до тоталне штете", поручио је Ђаковић.
Он наглашава да ће настала енормна штета захтевати укључивање државног врха, како би се пољопривреднцима надокнадили губици.
Јако невреме праћено градом захватило је јуче у поподневним сатима општину Ивањица, села Пресеку, Брезову, Маскову, Катиће и Белу Реку, а падавина је било и у општини Ариље.Невреме је захватило и мионичку општину и нанело огромне штете на усевима, аутомобилима, домаћинствима.
Град величине јајета падао је на подручју општине Осечина и одштетио стамбене објекте, пољопривреду, аутомобиле и путеве. У деловима те општине, које су захваћене непогодом, проглашена је ванредна ситуација.
Град је падао и у Краљеву, Крупању, Лозници, Ваљеву и Бајиној Башти.
Град - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
ДРУШТВО
Невреме погодило Тутин и Сјеницу, град величине јајета оштетио аутомобиле /фото/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала