- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Орбан: Мађарска жели да оконча сукоб у Украјини

© AFP 2023 / ALEX HALADAВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
Пратите нас
Међу најважнијим тачкама председавања Мађарске Саветом ЕУ, које почиње 1. јула премијер Виктор Орбан је означио крај сукоба у Украјини.
„Најважније: желимо да повећамо конкурентност европске економије. Ми смо за окончање рата, а проблем миграције мора да се реши“, рекао је он у интервјуу за медијску групу Функе, као одговор на питање шта Европа може да очекује од мађарског председавања.
„Поред тога, желимо да осигурамо напредак по питању проширењу ЕУ у правцу Западног Балкана“, додао је премијер.
Орбан се детаљније осврнуо и на питања миграција. Он је напоменуо да је Мађарска већ направила шему за обраду захтева за азил ван земље.
„Уколико мигранти желе да дођу у Мађарску, прво морају да контактирају мађарску амбасаду, на пример у главном граду Србије, тамо ће бити прегледани сви документи - иначе ништа од тога“, рекао је премијер.
Он је истакао да поздравља покушаје немачког канцелара Олафа Шолца да пронађе начине за решавање проблема миграција, укључујући и разматрање апликација ван ЕУ.
Орбан је рекао да је на врхунцу миграционе кризе 2015. године лично посетио главну железничку станицу у Будимпешти, где су тада мигранти пристизали у великом броју.
„Убрзо ми је постало јасно да друштвени концепт који сам приметио међу избеглицама представља превелики ризик за мађарске грађане“, рекао је он. Посебно је, како је истакао, јасно да они не подржавају једнака права жена.
„Мигранти су се залагали за ствари које сам сматрао опасним за Мађарску“, рекао је Орбан.
Он сматра да је био у праву са својим упозорењима пре девет година о томе како ће се развијати миграциона криза у Европи.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала