- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пукла брука - Американци послали стару, зарђалу подморницу у потрагу за руском /видео/

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаФрегата Адмирал Горшков
Фрегата Адмирал Горшков - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
Пратите нас
Демонстрација коју је руска морнарица извела упловљавањем фрегате „Адмирал Горшков“ и нуклеарне подморнице „Казањ“ у луку у Хавани учинила је да на Западу помало „смање доживљај“ када је реч о снабдевању Украјине оружјем, , рекао је новинар Небојша Малић у емисији „Од четвртка до четвртка“.
У Вашингтону ова демонстрација схваћена је на прави начин, једино што америчке власти, као што је случај и у другим западним државама причају другу причу.
„А колико су били забринути, видело се из чињенице да су послали не знам колико бродова и авиона да их прате. Панично су тражили подморницу док она није сама изронила, нису могли да је нађу. А онда су послали своју подморницу у патролу и то су објавили на сва звона, док су их на друштвеним мрежама људи прозивали, јер тако зарђале подморнице се враћају са патроле, а не полазе“, каже Малић.
Тако су САД направиле контраефекат – уместо да порука буде да је морнарица САД јака, пукла је брука и показало се да америчке оружане снаге не одржавају пловила на прави начин.
Стратешки споразум између Русије и Северне Кореје требало би да стабилизује корејско полуострво, јер је оно било нестабилно зато што се Корејски рат никада није завршио. Од сада сукоб са Северном Корејом значи и сукоб са Русијом, мање је вероватно да ће до отвореног конфликта доћи, каже Малић.

Швајцарски самит – састанак на дну

Мировни самит у Швајцарској, заснован је на тзв. „Мировној формули“ Владимира Зеленског. То је, према Малићевим речима, план за безусловну капитулацију Русије и самим тим је смешан, као што је био смешан и пре годину и по дана. Колико год Запад покушавао да шминка политику према Украјини, ништа им неће поћи за руком и то самит у Швајцарској јасно показује. То су признали и Американци.
Дефиниција самита је састанак на врху – ово је, како Малић каже, био састанак на дну. Уз то одржана је мировна конференција без друге зараћене стране; то се догађа ако сте некога победили, објашњава Малић. Али су и на мировним самитима 1815, 1878, 1919, 1945. били присутни чак и представници побеђене стране.
„Овде немате Руса никако. Ни у најави. И сада имате тај циркус на једној страни, а на другој страни имате Путина који је дан пре тог циркуса лепо рекао да Русија има конкретан предлог са условима који ако буду испуњени одмах може да дође до прекида ватре. И то минира целу ту „мировну конференцију“, јер Путин је изашао са конкретним, сувислим предлогом“, објашњава Малић.
Као што је швајцарски самит промашио публику, на исти начин публику је промашио и пар дана касније одржани самит лидера Г7 у Италији. Г7 је организација која је надживела своју сврху. Више се не ради о организацији седам економски најразвијенијих држава света, сада се ради о састанку Америке и њених вазала, каже Малић.
Сврху одржавања два самита са којих су послате истоветне поруке, наш саговорник види у ономе што је Ноам Чомски својевремено назвао „производњом сагласности“. Праве се скупови на којима се саопштава како амерички савезници треба да мисле и да се понашају; и то је функционисало донедавно. Данас, међутим, ради се о скуповима људи са веома сумњивим легитимитетом, напомиње Малић.

Нуклеарна претња – амерички блеф

Упркос свему, НАТО, кроз речи свог генералног секретара Јенса Столтенберга звецка оружјем и прети да ће своје нуклеарне потенцијале ставити у стање борбене готовости. Али, проблем је у томе што Северноатлантска алијанса нуклеарног оружја нема – имају га поједине чланице тог савеза – САД, Велика Британија и Француска и оне контролишу своје нуклеарно оружје.
„НАТО сам по себи нема нуклеарно оружје. Чак и земље које су домаћини америчким нуклеарним бомбама те бомбе само складиште. Оне су под америчком командом, под америчким кључем, на америчким авионима и њима командују Американци. То што Јенс Столтенберг говори у име НАТО-а, значи да говори у име Америке и истурен је то да каже зато што Американци неће то да кажу сами“, истиче Малић.
Вашингтон неће сам да каже оно што је изрекао Столтенберг не само зато што нема легитимитет да звецка нуклеарним оружјем, већ и зато што се ради о блефу, додаје Малић и подсећа да је још пре четири године тадашњи командант америчке Стратешке команде у Конгресу рекао да су америчке нуклеарне ракете старе више од пола века и да је требало да буду послате у пензију још деведесетих. Данас не постоје људи који умеју да прочитају њихове технолошке спецификације, а инжењери који су их одржавали су или у пензији или нису међу живима. Први тестни лет нове ракете је тек за пет година, наводи наш саговорник.
Испада да једна нога америчког „нуклеарног троношца“, који се састоји од подморница, бомбардера и интерконтиненталних ракета, не функционише.
„Не кажем да не постоји опасност од нуклеарног рата, али мислим да су и Американци свесни да њихов нуклеарни арсенал није адекватан тренутној потреби и зато причају приче како кинеске ракете не функционишу, како руске ракете не функционишу, како неће бити нуклеарног рата јер ничији арсенал није у доброј форми. Моје правило, по којем сам чешће у праву него што нисам је да је свака оптужба у ствари признање, јер Американци функционишу на принципу замене теза – када почну да причају како руска војна техника не функционише, то је у ствари признање да њихова техника не функционише“, наводи Малић.
Тако, када Ентони Блинкен каже да је руска снага на издисају и да са Северном Корејом потписује споразум како би користила севернокорејско оружје у Украјини, то заправо значи да је Украјина на издисају и да је Запад држи на апаратима за вештачко дисање, додаје он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала