- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Сестре Гобовић уочи пута у Русију: Представићемо нашу Србију на најбољи начин /видео/

© Sputnik / Бранко МаксимовићМарина и Марија Гобовић у студију Спутњика
Марина и Марија Гобовић у студију Спутњика - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
Пратите нас
Близнакиње Марија и Марина Гобовић које су постале синоним за очување српске традиционалне музике и посвећеност изворном звуку наступиће на престижном међународном фестивалу традиционалне музике „ЕтноЕтно“ који се одржава 29. и 30. јуна у Санкт Петербургу.
Посвећеност српској музици сестрама Гобовић донела је бројна признања, похвале публике и критике. Баве се музиком од пете године живота када су, како кажу, родитељи открили њихов таленат.
„Често се шалимо да смо прво научиле ноте па тек онда слова. Уписале смо музичку школу и упоредо са редовним образовањем текло нам је и музичко образовање. Касније смо завршиле правни факултет, али нам је музика у срцу и цео живот смо посвећене њој“, истичу близнакиње.
Гостујући у емисији „Орбита културе“ оне су објасниле зашто су се одлучиле за правац етно музике коју оплемењују, модернизују и убацују у брзе аранжмане:
„Често су нас питали када смо изабрале овај правац - како то да сте се ви, младе девојке одучиле за изворну музику? Зашто се нисте приклониле неким комерцијалнијим трендовима? Па зато што ту музику осећамо, певамо је из срца. И кад се та емоција пренесе на публику то је оно што је најважније и смисао је свега што радимо“.
Марија и Марина су упућене једна на другу од самог рођења, па деле и иста интересовања и таленат, али, како истичу, карактери су им потпуно различити.
„Много је лепо имати сестру близнакињу. Никада нисте сами, увек имате са ким да попричате, да се посаветујете, консултујете. Од времена факултета и испита, до концерата данас, припремамо се заједно, договарамо. Ипак, карактери су нам потпуно различити. Марија воли споре нумере, баладе. Са друге стране, ја волим брзе ритмове, волим трубе, волим и да заиграм. А Марија је потпуно један смирени тип. И волимо ту нашу различитост, а опет и сличност. Зато је наш репертоар шаренолик. Важно је што се око свега на крају договоримо и увек нађемо заједничко решење“, каже Марина.
Наше саговорнице, које иза себе имају 20 година каријере и пет студијских албума, објашњавају који су то највећи изазови са којима се суочавају у очувању и промоцији етног звука:
„Управо су то ти модерни аранжмани, јер желимо да донесемо нешто ново, а опет да остане аутентично, старо и да се одржи традиција која треба да живи. Желимо ту изворну музику да приближимо и младима, да је и у 21. веку млади воле. У прилог томе говори чињеница да нас две имамо и велики дечји хор који постоји већ седам година. Пре две године смо добиле благослов патријарха српског да тај хор буде при Храму Светог Саве. Рад са децом није лак, али је изузетно леп. У исто време ми морамо и да едукујемо, и да забавимо децу узраста од 4 до 16 година. Учимо их и духовну и традиционалну изворну музику, а певамо опет и песмице за децу. Обе смо маме и кад нешто искомпонујемо, отпевамо прво нашој деци да видимо како реагују на неке песме и по томе тачно знамо шта ће другој деци да се свиди“.
Сестре Гобовић не крију узбуђење због предстојећег наступа у Санкт Петербургу и поручују да ће публици приредити атмосферу за памћење.
„Овај наступ за нас је од огромног значаја. Већ смо имале солистички концерт у Санкт Петербургу пре неколико година и публика је дивно реаговала на нашу музику. Путујемо 28. јуна за Русију, где ћемо наступити на великом фестивалу. На тој истој сцени наступали су Емир Кустурица и Горан Бреговић и многи сјајни извођачи и уметници. Велика нам је част што ћемо наступити пред више од 20.000 људи. Стварно ћемо се потрудити да на најбољи начин представимо нашу Србију.“
Цео интервју погледајте у наставку:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала