- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Борељ: Прва транша помоћи Кијеву из прихода од руске имовине – следеће недеље

© AP Photo / Olivier MatthysВисоки представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Након саопштења министра спољних послова Белгије ХађеЛабиб да су земље ЕУ постигле коначан договор о коришћењу прихода од замрзнуте руске имовине, високи представник за спољну политику и безбедност ЕУ Жозеп Борељ обећао је да ће средства стићи већ следеће недеље.
„Данас ћемо одобрити 14. пакет санкција Русији. Што се тиче замрзнуте руске имовине, постигнут је договор о безбедносним гаранцијама за овај процес како бисмо ослободили приходе од замрзнуте руске имовине“, рекла је шеф белгијске дипломатије пре састанка Савета министара спољних послова Европске уније у Луксембургу.
С тим у вези, Борељ је рекао да је процедура слања покренута.

„Имамо приходе од замрзнуте руске имовине. Морамо их искористити, избегавајући све препреке. Покренули смо одговарајућу процедуру, први трансфер ће бити следеће недеље у јулу, други за неколико месеци. Постоји правна процедура која ће нам омогућити да заобиђемо препреке. Имамо решење, представићемо га данас“, објаснио је он пре почетка састанка у Луксембургу.

Како је рекао, одлука да се приходи од руске имовине користе за војну помоћ Кијеву могућа је без једногласне одлуке, што би омогућило да се избегне мађарски вето.
„Полазимо од тога да ако Мађарска није учествовала у одлуци, онда нема потребе да учествује у њеном спровођењу“, додао је он, истичући да ће о том питању разговарати земље ЕУ.
„Политико“ наводи да ће ЕУ данас саопштити о првој транши од 1,4 милијарде евра профита од руске имовине намењеној фонду за пружање помоћи Украјини. Како је појашњено, средства ће бити послата преко Немачке, Данске и Чешке, које ће обавити куповине неопходне Украјини.
Раније је агенција Франс прес, позивајући се на Јелисејску палату, објавила да су се земље Г7 договориле да до краја године доделе Украјини 50 милијарди долара, користећи замрзнуту руску имовину.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала