- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Британија: Први пут у лобању уграђен апарат за епилепсију

CC0 / rawpixel.com / audi / Мозак
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Британски дечак, који болује од тешког облика епилепсије, постао је први пацијент којем је у лобању уграђен апарат за сузбијање напада.
Оран Ноулсон (13) има има Ленокс-Гастаутов синдром, облик епилепсије отпоран на стандардно лечење, а неуростимулатор који му је хирушки уграђен умањио је дневне нападе за 80 одсто, преноси Би-Би-Си.
Дечак је развио епилепсију када је имао три године, а од тада су му дијагностификовани аутизам и хиперкинетички поремећај (АДХД).
Његова мајка, Џастин, рекла је да су Оранови напади били веома учестали, као и да је неретко имао више од стотину епизода дневно, који су укључивали падање на тло, губитак могућности дисања и реанимацију.
Оран је укључен у пројект ЦАДЕТ, односно низ испитивања која процењују сигурност и учинковитост дубоке стимулације мозга за тешку епилепсију.
Овај пројекат развили су болница Греат Ормонд Стреет, Университy Цоллеге Лондон, болница Кинг’с Цоллеге и Универзитет у Оxфорду.
Нападе епилепсије покреће неоубочајена електрична активност у мозгу, а сврха овог уређаја је да заустави или прекине абнормалне мождане сигнале.
Операција, која је трајала око осам сати, обављена је у октобру 2023.
Породица дечака наводи да су свесни да ово није лек за епилепсију, али се надају да ће побољшати Оранов квалитет живота, пише Би-Би-Си.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала