- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Сарајевски интелектуални круг скинуо маске - сад се види ко разваљује БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да БиХ може бити дефинисана, према Дејтонском мировном споразуму, само као заједничка држава три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака.
Додик је навео да је изненађен информацијом да је сарајевски интелектуални круг одлучио да прекине завет ћутања, да су смогли снаге да организују конвенцију "која ће бити у знаку одлучности, јасних визија и политичких опредељења и према домаћој и интернационалној јавности, и према унутарполитичким и спољнополитичким актерима".
Додик је најпре похвалио најаву Асоцијације независних интелектуалаца "Круг 99" да ће одржати конвенцију под називом "Босна је наша - босанска", а потом констатовао да од тога неће бити ништа.
"Значи поручиће да је доста страног интервенционизма, мешетарења страних амбасадора, наметања, суспендовања институција од нелегитимних појединаца, неуставног ђеловања, урушавања система одлучивања. Заложиће се за поштовање Устава и Дејтонске структуре БиХ, једнаких права Срба, Бошњака, Хрвата. Похвално", написао је Додик на платформи Икс.
Или, приметио је, од тога неће бити ништа.
"Сигурно неће бити ништа од тога. Дружељубив сам човек, волим када се људи окупљају, дебатују, размењују мисли. Поздрављам најављено дружење сарајевске интелектуалне елите зато што ће оно бити још једно велико сведочанство бесмисла БиХ", написао је Додик и истакао:
"'Босна је наша - босанска', најављују интелектуалци. Ништа Срби, ништа Хрвати, а Бога ми ништа ни Бошњаци. Само Босанци".
Ако је, указује, веровати Уставу, БиХ припада Србима, Хрватима, Бошњацима и осталима, у које спадају и Босанци", а да сарајевски интелектуалци, изгледа, сматрају да БиХ није ни српска, ни хрватска, а ни бошњачка, већ осталих.
"Господо, босански може бити лонац, можда кафа у неким кафићима централне БиХ, али Босна и Херцеговина може бити дефинисана само као заједничка држава три конститутивна народа: Срба, Хрвата и Бошњака, према Дејтонском мировном споразуму. Чисто да знате, да се не мучите да промишљате", навео је Додик.
Навео је и да је добро да су скинули маску и јавно рекли оно што 30 година мисле - да је БиХ само бошњачка и да су Срби и Хрвати за њих страно тело.
"Добро је да сви виде ко разваљује БиХ. Дуго вам је требало, али никада није касно", написао је председник Републике Српске.
Како је најављено из поменуте асоцијације, након Сарајева, скупови "Круг 99" биће одржани широм БиХ, ради, како се наводи, "исказивања отпора" њеном даљем урушавању.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала