Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Двострука игра: Савет Европе отпао јер Приштина чека позив за НАТО

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Fitore Syla/Cropped photo / Центар Приштине
Центар Приштине - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Улазак Косова у НАТО пакт би одговарао и Приштини и западним силама али ако би се то десило то би срозало још више углед ове организације, јер Косово није призната држава и отворило би захтеве неких територија да по принципу Косова, затраже чланство у НАТО пакту што би створило нове проблеме,“ оцена је Стевице Деђанског.
Иако се сматрало да је пријем Приштине у Савет Европе решена ствар, ипак је остала без чланства у овој организацији, пре свега јер су своје ставове по том питању, промениле Немачка и Италија.

Чувају се за НАТО

Међутим, ако је судити по изјавама приштинских званичника њих сада много више занима чланство у НАТО пакту, него Савет Европе.
Наиме, они се држе става да одлука о чланству Косова у НATO-у зависи, пре свега, од безбедносног контекста и процене западних земаља. Ветра у леђа им даје и чињеница да им је Парламентарна скупштина НАТО унапредила статуса тзв. државе Косово из чланице проматрача, у придружену чланицу ове војне алијансе.
Професор др Стевица Деђански председник Центра за развој међународне сарадње, слаже се да је Приштини приоритет чланство у НАТО, али не верује да би државе чланице ове алијансе ишле тако далеко да прекрше своја правила.

„Зна се да чланице НАТО пакта може да постане само неко ко је као држава, признат у Уједињеним нацијама. Приштина то није. Дакле, не верујем да ће се ићи тако далеко, и пријемом тзв. Косова у ову организацију у оваквом статусу, ризиковати каква- таква углед ове организације,“ оцена је Деђанског.

Двострука игра

С друге стране, каже он, Приштина, односно, сам Аљбин Курти очито ради све како би Београд увукао у сукоб.
„То не би био сукоб са Приштином, већ директно са НАТО пактом, што би онда био могући алиби да Косова потражи „заштиту“ од Србије пријемом у НАТО пакт,“ напомиње он.
Исто тако, каже Деђански у склопу глобалних дешавања, неким државама посебно Америци би одговарало да се територија Косова и Метохије нађе званично у НАТО савезу.

„Фактички ту је у питању двострука корист. НАТО би у случају преливања сукоба из Украјине био на добити ако би Косово било део НАТО пакта јер већ имају инсталирану инфраструктуру доле кроз снаге Кфора. С друге стране, Приштина би то једва дочекала јер би тиме добила први званичну међународну потврду своје државности,“ објашњава Деђански.

У сваком случају, он сматра да тако нешто не би смело да се деси, јер би то могло да створи преседане по питању захтева пријема неких територија које нису у НАТО чланство.

Срозавање угледа

„Већ смо до сада видели шта је све изазвало једнострано проглашење независности Приштине, колико покушаја сепаратизма је од тада било и позивање на косовски преседан,“ подсећа он.
Иначе, у Приштини се процењује да укључење у НАТО зависи и од тога да ли би главне државе ЕУ и САД имале исти приступ као што су имале за Савет Европе, где су прво тражили да Косово уради нешто по питању успостављања ЗСО.
Што се тиче чланица ЕУ које не признају Косово, оцењује се да би њихов став према уласку Косова у Алијансу такође зависио од безбедносне политике и приоритета НАТО-а на Балкану.
Приштина пријем Косова види као „само још један корак напред“, с обзиром да је Косово већ под утицајем НАТО-а од 1999.
Бондстил - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
СРБИЈА
НАТО злоупотребљава мисију Кфора - Бондстил главни центар за обуку косовских снага
Бондстил - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
СРБИЈА
Курти у САД затражио да амерички камп Бондстил постане стална војна база
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала