- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Еколошка катастрофа у Чилеу: Пукла брана и излила се отровна вода из рудника бакра /видео, фото/

© AFP 2023 / MARTIN BERNETTIПоследице катастрофалних поплава у Чилеу
Последице катастрофалних поплава у Чилеу - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Док обилне кише настављају да пустоше Чиле, пресецајући читаве делове те земље и уништавајући хиљаде домова, област Кабилдо у централном Чилеу се суочила с пуцањем бране на рударском јаловишту, разливањем тешких метала по читавом подручју и тровањем околних извора воде.
Како је саопштила је чилеанска агенција за животну средину СМА, током ноћи 13. јуна токсичне воде почеле су да се изливају из јаловишта која припада руднику бакра Лас Сенизас због јаких киша, излажући ризику оближња водоизворишта, укључујући реку Ла Лига, преноси Ројтерс.
„Изливање токсичних материја је веома узнемирујуће за ову заједницу. Нико не воли да живи с јаловиштем иза своје куће“, рекао је Виктор Доносо, локални званичник Кабилдоа.
Чиле је највећи светски произвођач бакра, а Кабилдо је пољопривредно подручје познато по производњи авокада и данас многи становници страхују због утицаја изливања јаловишта.
„Признајем да је било грешака у нашем управљању“, рекао је Андрес Монарде, оперативни менаџер рудника Лас Сенизас током састанка са локалним становништвом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала