- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров позвао Запад да чује Русију и Белорусију

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Русије и Белорусије, Сергеј Лавров и Сергеј Алејник
Министри спољних послова Русије и Белорусије, Сергеј Лавров и Сергеј Алејник - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Огромна већина корака Запада од почетка специјалне војне операције изграђена је као ултиматум Русији у свим правцима, укључујући и решавање сукоба, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Практично све што Запад ради, што декларише, што спроводи у пракси од почетка специјалне војне операције, развијено је у виду ултиматума Руској Федерацији у свим правцима. Укључујући перспективе за политичко-дипломатско решење, које су осујећене по налогу Англосаксонаца у априлу 2022. године, међу којима и ширење спектра наоружања које сам Запад себи дозвољава да испоручује кијевском нацистичком режиму“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након састанка са белоруским колегом Сергејем Алејником.
Лавров је подсетио да је иницијатива руског председника Владимира Путина о Украјини резултат трезвене и конструктивне анализе настале реалности.
Лавров је истакао да би сва дејства Русије и Белорусије морала да се чују на Западу.
„Могу само да потврдим да све што радимо заједно са нашим белоруским савезницима по одлуци наших председника Путина и Лукашенка треба да се чује на Западу и заиста се надамо да ће разумни људи који су тамо остали, иако у малом броју, који имају инстинкт самоодржања, извући праве закључке и неће прећи најопаснију линију“, нагласио је Лавров.
Он је истакао да Запад одбија да организује преговоре на правичним основама.
Како је навео, Русија није добијала никакве захтеве у вези са могућим сазивањем друге конференције о Украјини.
Лавров је додао и да Русија и Белорусија намеравају да продубљују војно-техничку сарадњу.
„Анализирали смо ток рада на нацртима концепта безбедности Савезне државе и билатералног међудржавног споразума о безбедносним гаранцијама. Заложили смо се за јачање војно-техничке сарадње“, прецизирао је он.
Према речима Лаврова, стране су посебну пажњу посветиле формирању јединственог простора Савезне државе у области одбране и безбедности.
„Напоменули смо да решење овог задатка олакшава заједничка регионална група трупа и снага распоређених на територији земље, као и савремени руски одбрамбени системи и тактичко нуклеарно оружје, које поуздано покривају наше заједничке западне границе“, нагласио је министар.
Лавров 24. и 25. јуна борави у званичној посети Минску, током које ће разговарати и са председником Белорусије Александром Лукашенком.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала