- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Омаж Доналду Сатерленду у Југословенској кинотеци

© AFP 2023 / CHRIS DELMASДоналд Сатрленд
Доналд Сатрленд - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Југословенска кинотека ће од 1. до 14. јула приказати циклус филмова глумца Доналда Сатерленда, који је преминуо 20. јуна у Мајамију у 89. години, оставивши, како је наведено, у свом импресивном опусу низ под‌једнако убедљивих ликова јунака и негативаца, војника и љубавника.c
Глумац упечатљиве појаве и изузетне харизме рођен је у Канади 1935. године. На Универзитету у Торонту је завршио студије на два одсека – за инжењере и за глумце, а потом дипломирао на Лондонској академији за драму и музику и каријеру започео у Великој Британији.
Холивуд, као и публику првог Феста, Доналд Сатерленд је освојио улогом у култном филму „МЕШ“ (1970) Роберта Алтмана. Та комедија о Корејском рату, у којој је играо саркастичног војног хирурга Хокаја Пирса, отвара програм у Кинотеци 1. јула.
За 2. јул најављена је крими мистерија и трилер „Клут“ (1971) Алана Пакуле, где је играо детектива, а партнерка му је била Џејн Фонда. Следе 3. јула крими драма и трилер „Дама и дијаманти“ (1973) Тома Гриса, а 4. јула драма и трилер „Сјај и беда Холивуда“ (1975) Џона Шлезинџера, поново са Сатерлендом у једној од главних улога.
У ремек делу европске кинематографије „20. век“ (1976) Бернарда Бертолучија остварио је споредну, али апсолутно незаборавну улогу фашисте Атиле Манчинија. Први и други део те изузетне епске драме биће приказани 5. и 6. јула, саопштено је из Југословенске кинотеке.
Седмог јула следи „Казанова“ (1976) Федерика Фелинија, са Сатерлендом у лику чувеног заводника. Из исте, 1976. године је и авантуристичка драма и трилер „Ноћ орлова“ Џона Старџеса, која се приказује 8. јула.
Сатерленд је у том периоду ишао из филма у филм, па су на програму Кинотеке од 9. до 11. јула чак три његова остварења из 1978. године – француска крими драма и мистерија „Крвни сродници“ Клода Шаброла, авантура и крими драма „Велика пљачка воза“ Мајкла Крајтона и СФ хорор „Инвазија трећих бића“ Филипа Кауфмана.
У жанровски разноврстан избор Сатерлендових филмова за 12. и 13. јул уврштени су крими комедија „Човек, жена и банка“ (1979) Ноела Блека и породична драма „Обични људи“ (1980) Роберта Редфорда.
Програм 14. јула затвара акциона авантура и трилер „Свемирски каубоји“ (2000) Клинта Иствуда.
На почетку веома дуге каријере Сатерленд је привукао пажњу још давне 1967. године ефектном епизодом у чувеном филму „Дванаест жигосаних“ Роберта Олдрича, а велику популарност уживао је и у новом миленијуму као Председник Сноу у филмском серијалу „Игре глади“ (почев од 2012. године).
Снимио је око 200 филмова и телевизијских серија и добио велики број награда, али су га заобилазиле номинације Америчке филмске академије. Ипак, 2018. је добио почасног Оскара као признање за животно дело.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала