Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Очекујем ескалацију ситуације и велике поремећаје на тржишту хране и енергената

© Tanjug / Владимир ШпорчићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује ескалацију ситуације у свету и суочавање са тешким последицама.
"Желим зарад историје да вам кажем, а имам и сазнања више него обични грађани, а неретко се уздам и у оно што осетим у разговору са високим званичницима, очекујем ескалацију ситуације у наредним месецима, говорим о Европи и свету," рекао је Вучић.
Вучић је рекао да очекује велике поремећаје на тржишту енергената, хране итд у целом свету нагласивши да се Србија већ снашла и да је обезбеђено да у сваком тренутку буде довољно свега.
Уколико не дође до тога, Вучић је рекао да очекује да Србија добије по први пут инвестициони рејтинг.
"Морамо да сачувамо мир у Србији и обезбедимо економски раст и бољи живот грађанима, а Експо је прекретна тачка за развој Србије", оценио је Вучић.
Вучић је изјавио да очекује у новембру заставу „Експа“, чиме ће Србија и званично постати домаћин те светске изложбе.
Он је рекао да је „Експо 2027.“ важан за раст економије и представио како ће то изгледати.
Како је рекао стадион ће бити повезан са „Експом“ и истакао да су у току разговори са једном од две највеће светске компаније - "Леџенд", која ради са Реал Мадридом, Тотенхемом, Манчестер ситијем, ПСГ-ом, Дортмундом.
„Они ће управљати не само тим стадионом већ и стадионима у Зајечару, Лесковцу, Лозници. Током Експа ћемо на стадион довести неке од највећих звезда“, рекао је Вучић.
Како је рекао сам простор „Експа“ је распоређен на 25 хектара.
„Ту је трг са бином где ће и друге моћне компаније моћи да се представе, почевши од Кока коле, Боша и др. Ту је железничка станица која нас спаја са стадионом“, рекао је он и поновио да је "Експо" за нас најважнији у наредном периоду.

О Националном павиљону Србије

Вучић је представио како ће изгледати Национални павиљон Србије. Рекао је да павиљон може да буде осветљен различитим бојама и истакао да је то решење домаћег архитекте.
„Биће готово фасцинантног изгледа. Биће од сталног материјала и после изложбе ће остати простор од 6.000 квадрата, са много нивоа, кафића, много простора за младе“, рекао је Вучић.
Навео је и да ће постојати простор од 8.500 квадрата који ће касније моћи да се користи за концерте и приредбе сваке врсте и моћи ће да прими око 3.500 до 4.000 гледалаца.
Национални стадион ће да буде један од најлепших у Европи, најавио је председник говорећи шта се све гради у Сурчину.
„Стадион ће примати 52.000 људи, ми очекујемо да се већ 2028. године игра финале Лиге Европе на овом стадиону. Врло је компликована градња, ради се у две смене, а ускоро ће када се рефлектори поставе за седам дана градња наставити у три смене“, рекао је Вучић.
Вучић је истакао да ће то бити један од три најлепша стадиона у Европи.
Он је рекао да ће у оквиру Експа бити изграђен и акватик центар, један од неколико највећих у Европи, али и тематски и водени паркови, који ће, поред тога што ће значити добар провод за децу, бити и извор велике зараде. Додао је да је са мађарским пријатељима разговарао о прављењу аква центра, као и да је од њих добио комплетан пројекат.
„То ће бити, рекао бих, велики напредак и велика прилика, не само за наше ватерполисте, који су нас обрадовали, већ сада и за пливаче, скакаче у воду, за уметничко пливање, да на веома веома озбиљан начин могу да се посвете свом раду у будућности, од њих очекујемо много већи број медаља. То ће бити други или трећи највећи по броју гледалаца по свом капацитету акватичких центара или центара за водене спортове у целој Европи“, рекао је Вучић.

Водени паркови

Рекао је и да ће бити изграђен резиденцијални комплекс, који ће бити веома модерно урађен.
„Ту ће бити смештено три и по хиљаде учесника, у укупно 1.500 стамбених јединица, а затим ћемо тих 1.500 стамбених јединица пре да понудимо онима који у просвети и у здравству немају станове, јер смо видели да је било бројних неправилности око снага безбедности, да су многи искористили да добију други и трећи стан, па су затим издавали те станове и тако даље. Дакле, ићи ћемо заиста на оне којима је то најпотребније и о томе ћемо разговарати и влада ће о томе доносити одлуке“, поручио је Вучић.
Како је рекао, у оквиру зона А и зоне Б, биће направљени тематски и водени паркови.
Радићемо један од најлепших водених паркова у Европи, рекао је он и додао да ће разговарати са фирмом „Сир де Солеи“, једном од највећих у свету за довођење сталне поставке од циркуса до различитих тематских паркова.
„У овом тренутку нам је Леголанд мало скупљи, али видећемо можда и са још неким. У сваком случају, то ће бити дефинитивно највеће место за забаву у југоисточној Европи, за привлачење туриста, за даље развој српске привреде и за нашу децу, али и за, рекао бих, оно што је најважније, развој наше економије“, поручио је Вучић.
Како је рекао, са друге стране реке Саве, на Ушћу, поред Природњачког музеја, биће акваријум.
„Осим што је велика туристичка атракција, постоје такозвани терапеутски делфини за децу са аутизмом. Ми смо се консултовали са Министарством здравља и добили препоруку Министарства здравља, да доведемо те терапеутске делфине који би могли са нашом децом да раде, јер кажу да ништа боље не утиче на децу са аутизмом и сличним болестима него терапеутски делфини. Дакле, делфинаријум ће бити и за сву другу децу, наравно, у оквиру Експа, а акваријум ће бити поред Природњачког музеја, дакле, поред Музеја савремене уметности“, поручио је Вучић.

Летећи такси од 2027.

Рекао је и да ће се 2027. године летење таксијима изнад Београда, аутомобилима и хеликоптерима обистинити и нагласио да то није чудо ни хир, већ прека потреба за земље које желе да буду међу првима у развоју и које желе да напредују.
Председник је рекао да су преговори везано за летеће таксије далеко одмакли и да ће Србија приремити сву законску регулативу да би све што је најавио могло да буде организовано.
„Ми смо у преговорима у овом тренутку са пет компанија светских, две сигурно добијају у својим земљама комплетну лиценцу и дозволу ускоро, то су најуспешније у тренутном свету - амерички Јобy, имате кинески Ексанг и кинески Јили“, рекао је Вучић.
Председник је додао да ће све три компаније добити своје дозволе и додао да Србија преговара такође и са „Ербасом“ и са „Арчером“ и са још једном, како је додао, француском компанијом.
„Све три компаније са којима разговарамо, 2026. имаће свуда дозволу. Ми ћемо припремити све што се тиче законске регулативе и свега другог, да бисмо могли то да организујемо“, рекао је он и нагласио да ће у будућности број дронова бити 10 пута већи него авиона.
„Желим да вам кажем да ћете имати 10 пута више дронова него авиона који ће летети, а 20.000 ћете имати у, рецимо, граду величине Београда до 2035. по једном сату таквих аутомобила који ће да лете изнад Београда. Дакле, то је за само 10 година. За само 10 година имаћемо по сату 20.000 аутомобила које ће да лете изнад нас“, рекао је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала