- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Асанж стигао на територију САД

© Sputnik / Zhanna Manukyan / Уђи у базу фотографијаПротести подршке Џулијану Асанжу у Лондону 2021.
Протести подршке Џулијану Асанжу у Лондону 2021. - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Оснивач Викиликса Џулијан Асанж допутовао је на територију САД на Северним Маријанским острвима, где би требало да формално призна кривицу за кршење америчког закона о шпијунажи, у споразуму који би могао да му омогући да се врати кући у Аустралију, јавио је Ројтерс.
Асанж би требало да сутра постигне договор са америчким правосуђем, а, како су навели амерички тужиоци пристао је да призна кривицу по једној тачки оптужнице за заверу ради прибављања и обелодањивања поверљивих докумената америчке националне одбране.
Викиликс је раније данас саопштио да је његов оснивач Џулијан Асанж напустио британски затвор и одлетео из Велике Британије, након што су тужиоци у САД изјавили да би он требало ове седмице да призна кривицу за кршење америчког закона о шпијунажи, у споразуму који би могао да му омогући да се врати куц́и у Аустралију.
Оснивач Викиликса је први пут ухапшен у Британији 2010. на основу европског налоза за хапшење након што су шведске власти саопштиле да желе да га испитају због оптужби за сексуалне злочине које су касније одбачене.
Побегао је у амбасаду Еквадора, где је остао седам година, како би избегао изручење Шведској.
Извучен је из амбасаде Еквадора 2019. и затворен јер није платио кауцију.
Од тада је биo у лондонском затвору Белмарш с најстрожим обезбеђењем, одакле се готово пет година борио против изручења у Сједињене Државе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала