Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Србија штити своје, али и границе Европске уније

© Tanjug / Сава РадовановићИвица Дачић и Александар Вучић
Ивица Дачић и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да ће снаге европског ФРОНТЕКС-а, захваљујући данас потписаном споразуму, бити распоређене не само на границама са Бугарском и Мађарском, у оквиру операције "Србија копно", већ и на границама са трећим земљама и да тиме Србија штити своје границе, али и границе ЕУ.
Након што је са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон Споразум између Србије и Европске уније о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (FRONTEX) у Србији, Дачић је новинарима испред Палате Србија рекао да је то други споразум који је Србија потписала са ФРОНТЕКС-ом.
"То ће значајно допринети нашој заједничкој борби против прекограничног криминала и ирегуларних миграција. Заједничким снагама јачамо пут ка очувању јавног реда и мира на нашој територији, али њиме ћемо сачувати и границе Европе", поручио је Дачић.
Додао је да ће споразум допринети ефикасној размени информација са земљама ЕУ и ФРОНТЕКС-ом.
"Србија штити своје границе, али тиме чува и безбедност и стабилност целе Европе. Зато нам треба јединствени одговор и подршка.Сваки додатни полицајац из ЕУ, који се придружи нашој граничној полицији на терену помоћи ће нашој полицији да свеобухватно одговори на изазове борбе против ирегуларних миграција, смањењу броја незаконитих прелазака државне границе, на путу ка коначној дестинацији миграната, а то је ЕУ", рекао је Дачић.
Он је истакао да је ЕУ један од најзначајнијих донатора МУП-а и да је данашња донација, која се састоји од 56 теренских возила и надзорне опреме, само једна од донација у низу ЕУ за потребе припаднике полиције у свим сегментима њеног рада, не само за граничну полицију.
Како је рекао, у оквиру пројекта ИПА 22, српској граничној полицији испоручена су значајна средства, и нагласио да смо захвални ЕУ што препознаје Србију као озбиљног партнера, који доприноси не само безбедности Србије већ и ЕУ.
Рекао је да ће донирана возила додатно олакшати услове рада граничне полиције и ефикасније извршавање задатака посебно у патролирању у близини границе на тешко проходним путевима према Северној Македонији и Бугарској.
"Желим да нагласим да је овај вид помоћи од изузетног значаја, јер не штитимо само себе, већ и ЕУ. Наш заједнички напор у борби против ирегуларних миграција и прекограничног криминала представља снажан одговор на изазове са којима се суочавамо. Јачањем наших граница јачамо безбедност целе Европе", поручио је Дачић.
Додао је да ће имати пуну сарадњу са представницима ЕУ и са интитуцијама и организацијама које раде на спровођењу закона попут Европола, ФРОНТЕКС-а и осталима у целокупној надлежности МУП-а, и то не само у спречавању ирегуларних миграција, већ и у борби против организованог криминала и у другим областима.
Комесарка Јохансон рекла је да ће данас потписани надограђени споразум Србије и ЕУ, омогућити да ФРОНТЕКС-ови службеници буду ангажовани на граници са Босном и Херцеговином и Северном Македонијом.
"Јако важно је да ће се све ове активности које ће се заједнички спроводити, увек спроводити уз команду и вођство органа Републике Србије, и на њихову иницијативу", поручила је Јохансон.
Она је додала да је то јако важно партнерство које ће се наставити и убудуће.
"Била сам на граници и Бугарске и Мађарске и видела сам савршену сарадњу ваших полицајаца и ФРОНТЕКС-а", рекла је Јохансон.
Говорећи о донираним возилима и опреми, она је рекла да је то део добре сарадње између ЕУ и Србије и подршке која ЕУ непрекидно пружа Србији.
"Ово су наши заједнички напори, како за заштиту граница Србије, тако и граница ЕУ", рекла је Јохансон.
Она је честитала Србији на добрим резултатима које је остварил у борби против кријумчарења миграната, како самостално, тако и у сарадњи са ЕУ.
"Показали сте велику посвећеност и остварили добре резултате. Све више видимо пад броја миграната који долази у ЕУ захваљујући вашим добрим акцијама, али и мањи број незаконитих прелазака границе, а са друге стране повећање броја кривичних гоњења људи који су укључени у такве активности", рекла је Јохансон.
Додала је да ће Европска комисија наставити да пружа подршку Србији на пољу унутрашњих послова.
"Ми ћемо наставити да се боримо против прекограничног криминала и само зајеничким снагама можемо да наставимо даље и остваримо добре резултате", закључила је Јохансон.
Она је истакла да је ЕУ усвојила План раста за Западни Балкан у оквиру кога би требало да се усвоји агенда реформе која се састоји из основних ствари које су постулати владавине права.
"Издвојено је шест мијлијарди евра које ће бити додељене Западном Балкану и надамо се да ће Србија на том путу направити јако велики напредак, јер то јесте оно што води Србију у ЕУ", поручила је Јохансон.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала