- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Европа смањила увоз руског гаса али и потрошњу овог енергента | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Блага зима, штедња и високе цене смањиле су потрошњу природног гаса у Европи, која је од 2022. године због украјинске кризе смањила куповину овог енергента из Русије са више од 40 на мање од 20 процената.
Ипак, треба рећи да је Европа смањила и укупну потрошњу природног гаса, не само руског. Утицало је, и утиче и даље све то на економију европских држава, јер многе фабрике селе производњу са старог континента у САД или азијске земље.
Професор др Петар Станојевић, стручњак за енергетску безбедност, саговорник Јелице Путниковић у данашњој емисији „Енергија Спутњика“, каже да Русија није због смањење европског увоза смањила производњу природног гаса. Наводи да је део производње преусмерила са запада на исток, ка азијским купцима али и да је повећала потрошњу овог енергента у самој Русији.
Да би надоместила руски гас Европа рачуна, између осталог и на гас из Азербејџана. Али, то је скопчано са чињеницом да сам Азербејџан не производи довољно гаса за повећан извоз па се у Европи отворено прича о томе да би ова земља увозила руски гас за сопствене потребе а извозила свој. Професор Станојевић указује да то, свакако, нису количине које могу надоместити смањење увоза руског гаса.
Занимљиво је да је Европа смањујући увоз руског гаса кроз гасоводе повећала увоз утечњеног руског гаса (ЛНГ). А Турска је сада земља кроз који европским потрошачима стиже највише русог гаса.
Коментаришући недану изјаву руског амбасадора у Србији, да би гасовод Турски ток кроз Црно море могао бити нападнут, као што се то десило са диверзијама на гасоводе Северни ток 1 и 2 Станојевић каже да је подморски део овог цевовода рањив уз обалу, где је море плиће, а да су цеви на траси постављене на великим дубинама, до којих би диверзантима било тешко да стигну. У сваком случају и поморска и копнена траса гасовода се чува јер, то је сада правац којим ка европским купцима стиже највише руског гаса.
Са три гасовода којима може да се снабдева природним гасом Србија, која је потрошњу овог енергента повећала са око две на око три милијарде кубних метара годишње, према Станојевићевим речима, неће бити угрожена.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала