- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ЕУ ће гласати о новим прописима за генетски инжењеринг у пољопривреди

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Село
Село - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Владе земаља чланица ЕУ сутра ће гласати о новим нацртима прописа који ће омогућити генетски инжењеринг за одређене усеве с циљем да се учине отпорнијим на сушу и штеточине, у покушају да ублаже строгу законску регулативу о генетски модификованим организмима.
Шпанија, Португалија и Италија, земље које већ се суочавају са последицама климатских промена, као што је суша, међу најгласнијим су заговорницима такозваних нових геномских техника, које могу да уреде генетски материјал организма без уношења страног ДНК, преноси Ројтерс.
Талас великих врућина који се очекује ове недеље у Европи нанеће значајну штету летњим усевима на европском југоистоку.
Поборници НГТ тврде да ефикасно убрзавање мутација које се могу природно јавити помаже да се смањи употреба пестицида, чинећи усеве отпорнијим на сушу и нутритивно богатијим.
С друге стране критичари НГТ тврде да се ова техника не разликује од ГМО и може оштетити осетљиве екосистеме и утицати на здравље људи.
Европска унија суочава се са отпором пољопривредника који упозоравају да зелена агенда ограничава њихову способност да конкуришу пољопривредним произвођачима изван европског блока.
Први покушај да се одобри НГТ технологија прошле године није успео када су неке земље попут Пољске одбиле ову меру због забринутости око патентирања семена произведених коришћењем НГТ што би потенцијално могло да ограничи приступ пољопривредницима који нису из земаља које су власнице патента.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала