Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак као „чувар“ дијалога Београда и Приштине: ЕУ би да остане у послу а посао – пропао

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Продужење мандата Мирославу Лајчаку је у склопу очајничке жеље Европске уније да по сваку цену покаже да дијалог Београда и Приштине који они воде није пропао. Лајчак треба да буде спона између одлазеће и долазеће европске администрације како би ЕУ „остала у послу“, и да обезбедила континуитет у праћењу дијалога Београд – Приштина.
Ово је мишљење дипломате и бившег амбасадора Зорана Миливојевића на одлуку високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да два дана пред крај свог мандата продужи мандат Мирославу Лајчаку на месту специјалног изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине до јануара 2025. године.

Спона за континуитет дијалога

Ову вест је потврдио и сам Лајчак, уз коментар да ће нова европска администрација сигурно имати свог кандидата за ову функцију, пре или касније, али да тај процес још није почео.
Миливојевић каже да је ова одлука Бореља последица очајничке тежње да се дијалог задржи у оквиру Европске уније.
„Лајчак треба да остане као континуитет или потврда ЕУ да има и даље активног посредника и да је дијалог Београда и Приштине који се одвија под патронатом ЕУ и даље у функцији. То ће трајати док се не формира нова администрација ЕУ и сва њена тела и не именује нови високи представник, па ће се видети да ли ће Борељов наследник бити тај који ће водити дијалог или ће именовати некога другог. Али то се све неће дешавати сада него на јесен. У сваком случају, суштина је да ЕУ остане у послу и да обезбеди континуитет у праћењу дијалога Београд Приштина,“ објашњава Миливојевић.
Миливојевић не сматра да је Лајчаку мандат продужен како би се завршиле неке ствари везане за дијалог а које би његов наследник можда другачије водио.

Нова администрација нова правила

„Лајчак је у материји и они немају шансе ако укину то место, па и привремено до новога персоналног решења, јер они морају да задрже континуитет дијалога и да га задрже активним, колико је год то могуће,“ уверен је Миливојевић.
По његовом мишљењу, за очекивати је да ће нова администрација ЕУ и нови високи представник имати свој темпо дијалога и све што буде ишло уз то.
„Нова администрација кад се буде конституисала и кад дође нова Комисија мораће да седне и да види како ће се дијалог водити убудуће, јер је потпуно јасно да ЕУ већ у два мандата има потпуни неуспех на овој теми. Дакле, није било пробоја у дијалогу нити решења… Геополитика им намеће темпо и обавезу да покушају да тај дијалог приведу крају. У том смислу ће вероватно на нивоу Комисије да се донесу неке друге одлуке и да се можда промени начин вођења преговора и платформа. Кад се то деси то ће водити нови високи представник лично, или ће именовати некога. У том међувремену, Лајчак остаје као неко ко дијалог држи у некој активности, макар то било и про форма,“ каже Миливојевић.

Кандидата има

У сваком случају, додаје наш саговорник, каква год платформа за наставка дијалога била она ће бити заснована на Охридском споразуму који је уграђен у Поглавље 35.
„То значи да у суштини нема неке промене јер је крајњи циљ исти а то је да Србија призна на овај или онај начин Косово као државу, јер Охридски споразум као део Поглавља 35 је директно везан за европску будућност наше државе, иако ми тај споразум нисмо прихватили нити потписали, Дакле, политика је иста тако да персонално решење не игра неку улогу,“ оцењује наш саговорник.
Међу потенцијалним кандидатима за Лајчаково место до сада су се помињали бивши председник Словеније Борут Пахор, бивши министар спољних послова Финске Пека Хависто, и дански дипломата Петер Соренсен, који има велико искуство из региона Западног Балкана.
Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
СРБИЈА
Лајчак: Не идем нигде
Борут Пахор - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
РЕГИОН
Може ли Пахор што није могао Лајчак ако је стратегија Запада - иста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала