- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров са Лукашенком у Белорусији: Односи Москве и Минска за пример

© Sputnik / Alexey Maishev / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров стигао је у Палату независности у Минску, где се састао са белоруским лидером Александром Лукашенком. Његова посета Белорусији одвија се у светлу обележавања 32. годишњице успостављања руско-белоруских дипломатских односа.
Председник је рекао да између Москве и Минска нема проблематичних питања у сфери спољне политике, као и да Русија може да буде сигурна да ће Белорусија решити сва планирана билатерална питања без одлагања.
„Имамо идентичну агенду. О главним питањима говоримо са истих позиција“, додао је он.
Лукашенко је истакао да Москва увек може да рачуна на подршку Минска.
„Међусобним односима данас показујемо нашим добрим земљама и народима како треба градити односе међу државама. У великој мери је то ваша заслуга и Министарства спољних послова Белорусије. У том правцу ћемо и даље сарађивати“, констатовао је белоруски лидер.
Са своје стране, Лавров је навео да ће значај координације руско-белоруске спољне политике у савезничким односима двеју земаља ће расти.
„Трудимо се да максимално ефикасно обављамо стратешке задатке које руски лидер Владимир Путин и Ви редовно постављате у области спољне политике, као и да унапређујемо наш спољнополитички рад тако да и осигурамо дипломатску пратњу интеграционих процеса“, додао је министар.
Он је поручио да ће први чин самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани бити пријем Белорусије као чланице организације.
Како је рекао, Русија ће са задовољством учествовати на другој међународној конференцији о евроазијској безбедности која ће на јесен бити одржана у Минску.

О ОЕБС-у

Шеф руске дипломатије говорио је и о Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), оценивши да је деградирала и да служи интересима Запада, што захтева ефикасније супротстављање таквим покушајима.
„ОЕБС није успео да постане организација која брине о интересима већине својих чланица, већ се, у ствари, претворио у инструмент оних који прекоокеански манипулишу европским процесима и последњих година једноставно потчињава Европу својим интересима и елиминише је као конкурента у економској сфери“, рекао је Лавров.
Управо на овај датум 1992. године у Минску је потписан протокол којим је потврђена намера две независне државе да јачају политичке, економске и културне односе.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров стигао је у понедељак у дводневну званичну посету Белорусији, где се састао са белоруским председником Александром Лукашенком.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала