- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Петоро погинулих у масовним демонстрацијама у Кенији, проглашено ванредно стање, мобилисана војска

© Tanjug / АП/Brian IngangaПротести у Кенији
Протести у Кенији - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Пет особа погинуло је у сукобу демонстраната и полиције у Најробију, када је део зграде кенијског парламента запаљен током протеста више хиљада људи незадовољних новим финансијским законом који предвиђа увођење нових пореза, преносе медији. Због немира и насиља проглашено је ванредно стање и мобилисана је војска.
Демонстранти, који су захтевали да посланици гласају против тог закона, узвикивали су: "Долазимо по сваког политичара", а полиција је користила бојеву муницију и бацала сузавац на незадовољне грађане.
Извештачи су јавили да су видели најмање три непомична тела на локацији на којој је полиција отворила ватру, преноси АП. Национална болница Кеније је саопштила да је примила 45 повређених, иако за сада није јасно да ли је неко смртно страдао током немира у Најробију.
Демонстранти су упали у зграду парламента, а посланици који су су гласали за усвајање закона, побегли су кроз безбедносни тунел. Демонстранти су дозволили опозиционим посланицима који су гласали против закона да напусте зграду парламента.
Влада Кеније није одмах коментарисала данашње немире, али интернет услуге су приметно успорене у целој земљи. Председник Кеније Вилијам Руто, који је данас био у иностранству на састанку Афричке уније, има две недеље да одлучи да ли ће потписати спорни законски акт.
Демонстранти провалили у парламент и запалили канцеларију гувернера Најробија - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Демонстранти провалили у парламент и запалили канцеларију гувернера Најробија /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала