- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава: Украјина постаје депонија за опасан отпад – могли би да направе „прљаву бомбу“

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијев, Украјина
Кијев, Украјина  - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
У Украјину се наставља увоз хемијских супстанци ради њиховог уништавања, али од њих се може направити „прљава бомба“, изјавио је начелник руских снага за радиолошку, хемијску и биолошку заштиту генерал Игор Кирилов.

„Према доступним оперативним информацијама, наставља се увоз на територију Украјине радиохемијских супстанци ради њиховог даљег одлагања, чиме земљу претварају у депонију истрошеног нуклеарног горива и отпада опасних хемијских производа. Главни путеви снабдевања су организовани преко Пољске и Румуније док организациона, логистичка и финансијска питања лично надгледа шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак“, рекао је Кирилов.

Према његовим речима, ове супстанце се могу користити за прављење „прљаве бомбе“ која се касније може употребити „под туђом заставом“.

Кијев се интересовао за рад са оружјем за масовно уништење

Током специјалне војне операције руска страна је дошла у посед документа Главног истражног одељења Службе безбедности Украјине која потврђују да је Кијев био заинтересован за наставак рада са оружјем за масовно уништење, рекао је Кирилов.
„Желео бих да се осврнем и на друга лица, умешана у илегалне радње са компонентама оружја за масовно уништење на територији Украјине. Међу њима је Денијел Герстин, који је раније био в.д. директора Одељења за борбу против оружја за масовно уништење при кабинету министра одбране САД. Од 2013. године активно је сарађивао са украјинским државним структурама како би промовисао америчке војно-биолошке програме и превео украјинске лабораторије на америчке стандарде“, саопштио је Кирилов.
Брифинг начелника руских снага за радиолошку, хемијску и биолошку заштиту генерал Игора Кирилова:
▪️САД су усмерене на стварање инструмента под својом контролом за истраживање избијања заразних болести;
▪️ САД брзим темпом повећавају војно-биолошко присуство у Африци;
▪️ Бивши званичник Пентагона умешан је у рад са оружјем за масовно уништење у Украјини;
▪️ Истраживање двоструке намене и занемаривање стандарда биолошке безбедности довели су до погоршања ситуације са заразним болестима у САД;
▪️ Према документима, Кијев је био заинтересован за рад са оружјем за масовно уништење.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала