- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Тријумф наше редитељке у Енглеској: Награда филму „Ко ће покуцати на врата мог дома“

© Фото : Спутњику уступила ауторкаРедитељка Маја Новаковић с признањем Grand Jury Award
Редитељка Маја Новаковић с признањем Grand Jury Award - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Дебитантски филм младе редитељке Маје Новаковић „Ко ће покуцати на врата мог дома“ освојио је Гран при жирија Међународног такмичарског програма Шифилд Док Феста у Енглеској. Реч је о награди која представља признање филмовима који на најбољи начин осликавају снажну уметничку визију и храбро приповедање.
Тријумф наше редитељке додатно потврђује податак да су се у интернационалној конкуренцији нашла и остварења Тилде Свинтон, као и Оскаром награђеног редитеља Кевина Мекдоналда.
Да је реч о изузетно талентованој младој докуметаристкињи показао је већ кратки филм „А сад се спушта вече“, којим се Маја Новаковић уписала на листу међународно признатих аутора освојивши чак 53 фестивалска углавном међународна признања.
„Филм `Ко ће покуцати на моја врата` говори о отуђености и хладноћи, о хладножи пејзажа и хчладноћи људи. Ово је филм о човеку, губитку и љубави према босанским брдима и коњима. Као и мој претходни краткометражни филм „А сад се спушта вече“ и овај је смештен у крајолик источне Босне. Најсигурније се осећам када причам наизглед мале приче из свох окружења, јер разумем и осећам атмосферу, дух људи и места“, каже редитељка.
Филм „Ко ће покуцати на врата мог дома“ прати старијег човека који живи у изолацији, и који преплиће слике из снова са онима из свакодневног живота. Околне планине, запаљена пећ и животињски сапутници пружају утеху и топлину. Филм је испричан кроз спој спорих снимака који поетски и медитативно сликају самоћу, усамљеност и старење, али и размишљање о несталности и пролазности живота. На крају, како се сваки изузетан детаљ овог света полако развија, филм нуди јединствен портрет природе људског постојања.
Напоменувши да је реч о младој редитељки на коју треба обратити пажњу жири фестивала у Шифилду у образложењу истиче њену кинематографску изврсност у којој се „постепено открива прича о усамљености и трауми у пејзажима лепоте, али и дугоких историјских ожиљака“.
За селекторе фестивала реч је о импресивном дугометражном првенцу „који брише границе између перцепције, памћења и маште, отварајући пут егзистенцијалној контемплацији о отуђености и повезаности са поетском грандиозношћу“.
После Енглеске где је имао премијеру, награђени документарац Маје Новаковић наставља свој фестивалски живот. Пројекат овог филма званично је представљен на фестивалским сегментима обуке IDFAcademy и Beldocs Pitching Forum где је освојио награде Al Jazeera Balkans Award i Forgrade Post-production Award.
Екипу филма, поред редитељке Новаковић, која је и сценариста, монтажер и директор фотографије чине и косценариста Џонатан Хуриган, протагонисти Емин Бектић и Андреј Божиловић, монтажер Небојша Петровић, композитор и дизајнер звука Лука Барајевић. Филм је продуцирала кућа Кинорасад у сарадњи са Seafarer Films.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала