- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Аутограми храбрости“: Изложба у Руском дому поводом годишњице ослобођења Белорусије /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићОперација Багратион
Операција Багратион - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Поводом 80. годишњице ослобођења Белорусије од нацистичких освајача у Другом светском рату, и Дана независности 3. јула, у Галерији Руског дома у Београду отворена је изложба „Аутограми храбрости“ посвећена херојској борби за ослобођење у Великом отаџбинском рату.
Изложбу је у уторак увече отворио амбасадор Белорусије у Србији Сергеј Малиновски који је подсетио на страдање белоруског народа током многобројних казнених експедиција које су нацисти спроводили над цивилним становништвом.
Током трогодишње окупације, у више од 140 казнених операција, нацисти су разорили и опљачкали 209 од 270 градова и регионалних центара и око 9,2 хиљаде села.
„Према званичној статистици, ако је пре Великог отаџбинског рата у Републици Белорусији живело 9,2 милиона људи, а након ослобођења, крајем 1944. године, у њој живело 6,3 милиона људи, страдао је практично сваки трећи становник“, рекао је амбасадор Малиновски.
Колико је био страховит терор који су нацисти спроводили над цивилним становништвом говори страдање села Хатињ у Минској области. Из освете због погибије неколико немачких војника, нацисти су опколили село, становнике затворили у једну шталу, коју су потом полили бензином и запали. У пламеној буктињи изгорело је 149 мештана села, укључујући 75. деце млађе од 16 година.
Поставка изложбе, коју је приредила Национална библиотека Белорусије обухвата песме белоруских песника, непосредних учесника рата, фотографије и архивске податке о херојској одбрани Брестовске тврђаве, партизанском покрету и операцији Багратион-једној од највећих и најзначајнијих војних операција Великог отаџбинског рата, која је резултирала практичним уништењем немачке групе армија Центар и ослобођењем Белорусије 1944. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала