Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ: Данас о наредним корацима, договорено мора да се спроведе

© AFP 2023 / FRANCOIS WALSCHAERTSЖозеп Борељ
Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ће данас на састанцима у Бриселу, са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција разговарати о наредним корацима ка имплементацији споразума и поновио да договорено мора да се спроведе.
Он је на конференцији за новинаре, уочи нове рунде дијалога рекао да ће се данас разговарати и о томе како да се крене даље на основу споразума.
„Јасно је да оно што је договорено мора да се спроведе. Споразуми су основа деловања. Али акција мора да следи договоре. Имплементација је кључна реч. И данас ћемо радити на конкретним наредним корацима за ову имплементацију и превазилажењу свакодневне кризе у процесу нормализације“, рекао је Борељ.
Он је подсетио и да се ЕУ обично жалила на недостатак посвећености, напретка, имплементације, воље да се пронађе консензус, као и да се нада да ће данашња рунда дијалога послати другачију поруку и да ће се завршити другачије.
„Биће нам важно да разумемо како две стране виде будућност дијалога уз подршку ЕУ, како стране желе да наставе овај посао. За неколико месеци биће нових људи, нових имена на нашим пословима, али државе чланице се неће променити, обавезе Косова и Србије неће нестати. Сви ће и даље гледати на капацитет и вољу председника Србије и косовског премијера да својим народима пруже бољу европску будућност. Нормализација односа између Косова и Србије је у току. Срж ангажмана Европске уније на Западном Балкану је такође тесно везан за њихов приступни пут“, рекао је Борељ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала