- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Мета за Путина“: Велика Британија упутила Француској молбу у вези са Украјином

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајинска војска у Кијевској области
Украјинска војска у Кијевској области - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Велика Британија током приватних разговора убеђује Француску да не погоршава ситуацију у Украјини у контексту изјава о могућем слању трупа, изјавио је министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон у разговору са пранкерима Вованом и Лексусом.
Руски пранкери су се представили Камерону као бивши председник Украјине Петро Порошенко.
Коментаришући речи француског председника Емануела Макрона о могућности слања трупа у Украјину, Камерон је рекао да „поздравља то што су Француски променили своје гледиште, али није сигуран да је то исправан приступ“.
„Мислим да је проблем у томе што, уколико се стране трупе уведу у Украјину, за (председника Русије Владимира) Путина ће се појавити нова мета. Тада се појављује питање: како треба реаговати ако се изведе напад на њих? Много ми се допада француски ентузијазам, али нисам сигуран да ће они одабрати прави, конкретан одговор“, рекао је Камерон.
Како је додао, постоји много других ствари које би Француска могла да уради. Камерон је као пример навео испоруке ракета „сторм шедоу“.
„Али не намеравамо да се свађамо са њима због тога. Не желимо да се препиремо са њима. Једноставно покушавамо приватно да им кажемо: хајде да размислимо о томе шта можемо да урадимо што ће заиста помоћи Украјини, али неће довести до ескалације“, истакао је британски министар.

Украјина неће добити позив у НАТО

Камерон је током разговора са пранкерима такође саопштио да Украјина неће добити позив у НАТО на самиту у јулу, јер су САД против тога.
„Мислим да неће бити позива, јер га Америка неће подржати. Ја подржавам чланство Украјине у НАТО, увек сам то чинио и сигуран сам да ће се то десити, али овај пут (на самиту у јулу) нећемо успети да издејствујемо тај позив. Зато мислим да је важно да не дискутујемо око тога", рекао је Камерон.
Како је додао, он је убеђивао Доналда Трампа да дозволи републиканцима да гласа за слање војне помоћи Украјини. Камерон није схватио какав став има Трамп, али сматра да ће он „хтети да подржи победничку страну“.
Британски министар је истакао да је Лондон „најревноснији савезник Украјине“ и помоћ земљи неће бити обустављена ни када на власт дође нова лабуристичка влада. Међутим, много тога зависи од САД које нису довољно укључене, као и Немачка, закључио је он.
Претходно је директор за европске послове Савета за националну безбедност САД Мајкл Карпентер рекао да Украјина неће добити позив у НАТО на предстојећем самиту Алијансе, али ће за Кијев бити изграђен „институционални мост“ ка том циљу.
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2024
СВЕТ
Макронов јуриш на Русију: Има ли кочнице у проратном возу /видео/
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала