- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

На превентивним прегледима у Србији код више од 2.300 грађана откривена нека врста тумора

CC0 / Unsplash/Online marketing / Доктор
Доктор - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Захваљујући превентивним прегледима више од 2.300 грађана открило је неку врсту тумора, саопштио је министар здравља Златибор Лончар.
Лончар је навео да је од 38.500 људи који су прегледани код 2.334 откривено да имају неки тип тумора, што је око осам процената.
„Причамо о тумор маркерима који су дијагностиковани, и ти људи ће сад ићи на додатну дијагностику. Они нису имали никакве тегобе. Значи, открили смо на време и моћи ћемо да решимо и ти људи ће моћи најнормалније да наставе да живе. То је поента, то је победа“, навео је Лончар.
Министар здравља је рекао да ће се превентивни прегледи недељом обављати од септембра до краја године.
Лончар је навео да је у Србији током 2022. године 47 одсто преминулих умрло од последица кардиоваскуларних болести, а од малигних 18 процената.
„Значи да су две трећине грађана који су преминули 2022, умрли од болести које смо могли да спречимо. То је један од највећих разлога зашто је председник дао налог да се под хитно крене у ову акцију и да то спречимо“, рекао је Лончар за РТС.
Објаснио је да ти прегледи подразумевају да у фази када људи немају тегобе, односно када их не осећају и када мисле да не треба да иду код лекара, да се омогући да се ураде анализе и да се прегледи обаве суботом и недељом, када људи не морају да иду на посао.
„То је поента целе приче, да имамо све, односно већину наших грађана, да су здрави и да су живи, да доприносе својим породицама и друштвима“, истакао је министар здравља.
Лончар је навео да код деце постоји проблем пошто се нездраво хране, немају довољно физичких активности и превише времена проводе на таблетима и телефонима и да све то утиче на њихово здравље.
Када је реч о деци, указао је да су истраживања показала да се деци усађују навике до четвртог разреда основне школе и да је циљ да до тог периода стекну навику да треба да се баве физичком активношћу.
Најавио је да ће бити покренута акција да у маркетима и школама буду здрави оброци, како деца не би могла да кажу да немају избора.
„Враћамо систематске прегледе који су некад били, да пратимо ту децу, да исправљамо њихов проблем и са табанима, и са кичмом, и са локомоторним и са било којим другим системом који се јавља у том периоду“, рекао је Лончар.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала