- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО ће имати великих проблема у случају сукоба са Русијом - фале им војници

© SputnikЗдружене оружане снаге НАТО
Здружене оружане снаге НАТО - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Европске чланице НАТО-а суочавају се са дефицитом војника и, у случају сукоба са Русијом, биће им тешко да ангажују више од 300 хиљада војника, пише лист Фајненшел тајмс, позивајући се на аналитичаре.

„На папиру, европски савезници НАТО имају укупно 1,9 милиона војника – довољно да се супротставе Русији (1,1 милион војника и 1,5 милиона резервиста). Али у стварности, европске земље НАТО-а ће тешко ангажовати више од 300 хиљада војника - чак и у том случају, припреме ће трајати месецима“, наводи се у тексту мишљење аналитичара.

Како наводи лист, само Немачкој, где број активних војника има око 180 хиљада, према проценама војних званичника, фали најмање 20 хиљада војника за реализацију актуелних задатака.
„Овај дефицит је један од највећих у Европи... али није једини“, пише лист, позивајући се на податке Међународног института за стратешке студије.
Према писању Фајненшел тајмса, Британија већ годинама не може да реализује планове за регрутовање војника, а прошле године њене копнене снаге су изгубиле 4.000 војника. Француске оружане снаге, највеће у Европи са 203.850 мушкараца и жена у својим редовима, такође се суочавају са дефицитом кадра, кажу генерали. У Италији се број оружаних снага смањио за десет година са 200 хиљада на 160,9 хиљада.
Раније је заменик начелника Генералштаба војске Пољске Карол Димановски рекао на пољској телевизији да је 300.000 војника НАТО-а спремно да се у сваком тренутку распореди у Пољској.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала