- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници направили лице робота од живе људске коже /видео/

© Фото : Снимак са екрана/ Јутјуб/ Њу СајентистНаучници направили лице робота од живе људске коже
Научници направили лице робота од живе људске коже - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Људска кожа за роботе могла би да унесе револуцију у роботику и козметичку индустрију, сматрају научници. Нови развој укључује живо ткиво, мешавину ћелија људске коже узгајаних на бази колагена, постављених на 3Д штампану смолу.
Ова иновативна кожа садржи структуре сличне лигаментима који се налазе код људи и животиња, пружајући снагу и флексибилност. Створене перфорацијом базе робота од смоле, ове структуре омогућавају да се ситне шупљине у облику слова В попуне живим ткивом, држећи кожу робота на месту.
Научници су затим ту кожу поставили на насмејано роботско лице широко неколико центиметара, које је контролисано помоћу шипки причвршћених за базу. Други експеримент је укључивао 3Д модел у облику људске главе сличне величине, иако је остао непокретан. Истраживање у вези са овим достигнућем објављено је у часопису Cell Reports.

Предности и мане

Како развој технологије вештачке интелигенције и други напредак проширују улоге које се захтевају од робота, функције које су потребне за кожу робота такође почињу да се мењају, каже Мичио Каваи са Универзитета Харвард. Он сугерише да би кожа слична људској могла побољшати способност робота да комуницирају са људима.
Постоје значајне импликације и за козметичку индустрију. Научници су провели месец дана насмејавајући лице малог робота, успешно реплицирајући формирање бора.
„Способност стварања бора на лабораторијском узорку величине длана може се истовремено користити за тестирање нове козметике и производа за негу коже који мају за циљ да спрече, одложе или ублаже настанак бора“, објашњава Каваи.
Упркос овом напретку, Каваи признаје ограничења иновативне роботске коже, преноси Њу Сајентист.
Недостатак сензорних функција и недостатак крвних судова за снабдевање хранљивим материјама и влагом значи да не може дуго да преживи изложен ваздуху, каже он. Решавање ових проблема, додаје на крају, подразумева интеграцију неуронских механизама и перфузионих канала у ткиво коже.
А то је већ ново истраживање.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала