- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Никита Миливојевић: У данашњем свету све више луда игра главне улоге

© Sputnik / Марија ЈаковљевићНикита Миливојевић
Никита Миливојевић - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Овај свет јесте позорница, како то каже један од Шекспирових јунака, али утисак је да је данас све више разних луда које играју своје главне улоге, водећи нас у правцу који нас све забрињава, каже у разговору за Спутњик позоришни редитељ Никита Миливојевић, уметнички директор Шекспир фестивала у Чортановцима.
Десети Шекспир фестивал, који се традиционално одржава у „Вили Станковић“ у Чортановцима, ове године ће представити четири представе настале према драмским делима Вилијама Шекспира, у извођењу позоришних ансамбала из Велике Британије, Италије и Србије.
Фестивал ће 4. јула бити отворен представом „Богојављенска ноћ“, насталом у продукцији Шекспир фестивала, Позоришта младих и Академије уметности из Новог Сада, а до 7. јула публика ће бити у прилици да погледа и комедију „Сан летње ноћи“ у извођењу лондонског „Флут театра“, плесну представу „Ромео и Јулија: Последњи сати“ коју изводи „ImPerfect Dancers Company“, као и комад „Hamlet Double Bill“ италијанске трупе „La Ribalta teatro“.
Мото овогодишњег фестивала преузет је из Шекспирове комедије „Како вам драго“, а реч је о цитату Меланхоличног Жака, који каже: „О, што луда нисам ја“.
„На фестивалу неће бити комедије 'Како вам драго', мада је било преговора о гостовању једне сјајне представе. То је све врло компликовано на фестивалима, када сте у преговорима с разним групама, неке отпадну, друге се појаве. Ипак, позајмио сам цитат из комедије, у којој један од главних јунака, Меланхолични Жак, каже у једном монологу: 'О, што луда нисам ја'. Он у ствари сублимира своје искуство из света који га окружује. Иначе, тај Меланхолични Жак, да подсетим, исти је онај јунак који у чувеном монологу изговара: 'Читав свет је позорница', на којој свако игра своју улогу неко време“, каже Никита Миливојевић.
У оквиру те главне идеје, појавило се, како истиче Миливојевић, неколико представа које, као комедије, на врло забаван и духовит начин упозоравају на то какав је данашњи свет.
„Исто као што је улога Луде код Шекспира помало мудријашка, јер луде и јесу посредни мудраци, тако и код нас, у овим представама, играју се и коментаришу нека озбиљна питања“, истиче Миливојевић.
Према његовим речима, представа која отвара фестивал, „Богојављенска ноћ“ у извођењу глумаца Позоришта младих, у режији Ивана Вање Алача, настала је у оквиру програма „Мој први Шекспир“.
„Овај наш Шекспир фестивал, поред осталог, служи томе да неке људе охрабри да први пут раде неког свог Шекспира. Шекспир увек има ауру нечега тешког, недодирљивог, што није неистина, али истовремено, игра се широм света, све више, на разне начине. Ми смо и до сада, током ових десет година, заиста на разне начине и у разним формама приказивали Шекспира – и као комедију, и као трагедију, и као трагикомедију, и антидраму, и театар апсурда... Био је и џез концерт на Шекспирове сонете. Чак је у једном тренутку трупа „Ишиката“ реповала Шекспирове стихове. Све то служи да би се људи охрабрили да пусте своју машту и да покушају да направе нешто своје на основу Шекспира и његових дела“, објашњава Миловојевић.
Наш саговорник истиче да је Шекспир, чија дела представљају озбиљан изазов за сваког позоришног ствараоца, ипак веома популаран код позоришне публике.
„Управо је публика једини прави тест да ли нешто преживи или не преживи као драмско дело. Шекспир је створио нешто што се игра 400 година и свака генерација, свако ново време, препознаје у њему нешто своје. То је једини знак да су те вредности уписане у наше искуство, у искуство читавог света. Када се читају те комедије, постоји утисак да је све то припадало неком другом времену, ономе што се звало Шекспирово позориште. Ипак, сви ми можемо лако да се пребацимо у то време и да пронађемо заједнички именитељ, јер карактер, време и мода се мењају временом, али човек се мења веома споро. Због тога Шекспир функционише и данас“, истиче Миливојевић.
Оно што је њему као позоришном редитељу, али и човеку који је покренуо позоришни фестивал посвећен Шекспиру, најзанимљивије јесте питање шта из тог богатог стваралачког опуса разни редитељи и позоришни ансамбли препознају као обрасце за тумачење савременог света.
„Које је то дело које може да тумачи и да изрази свет у неком тренутку? Не мора то увек бити 'Хамлет', не мора увек и свакоме баш он бити занимљив, мада он јесте увек актуелан. Важна је перспектива из које се нешто посматра. Понекад ми се чини, можда то има везе и с годинама, да комедије могу и боље да тумаче овај свет, јер хумор у себи има нешто лековито. Није случајно што је у многим комедијама тај образац света за Шекспира био занимљив и инспиративан. Када се све то сагледа у целини, Шекспиров опус се завршава 'Буром', једним необичним текстом који садржи и комедију, и апсурд, и једну ироничну дистанцу према свету у којем се живи. Мени је то најзанимљивије и у том смислу увек се трудим да, поред жеље да се публици прикаже нешто што није гледала, тај образац нашег света и искуства буде присутан на фестивалу, да га лако препознајемо“, наглашава наш саговорник.
Миливојевић истиче да је посебно поносан и задовољан због чињенице да Шекспир фестивал, иако се одржава у време када већ креће сезона годишњих одмора, на локацији која није лако доступна широкој публици, опстаје и привлачи велики број гледалаца.
„Карте су распродате. За мене је феномен, некад покушавам да разумем како је то уопште могуће, с обзиром на простор који јесте јединствен. Људи воле да дођу у 'Вилу Станковић'. Очигледно је да смо успели да придобијемо неку своју публику која воли да долази и да гледа Шекспира у том простору, на тај стари начин, како ми то организујемо. И то је велики успех за првих десет година“, додаје Миливојевић.
Као и прошле године, део програма фестивала планиран је за јесен и простор Српског народног позоришта.
Шекспир фестивал је члан Европске мреже фестивала и добитник признања Покрајинске владе „Најбоље из Војводине 2022 - 2024“ као једна од најзначајнијих покрајинских манифестација са аспекта међународне промоције Војводине и Србије. Осмишљен је како би извођењем представа под ведрим небом на аутентичан начин дочарао време и неговао успомену на једног од највећих светских драмских стваралаца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала