- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Осмаци данас подносе листу жеља за упис у средњу школу

© Фото : Pexels/Photo by Andrea Piacquadio школа
школа - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Ученици осмог разреда основних школа у Србији моћи ће данас и суртра путем портала Моја средња школа или непосредно у школи да поднесу листу опредељења за упис у средњу школу.
Коначна листа жеља биће објављена 29. јуна, а резултати расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама 2. јула.
Како је за раније за Танјуг рекао помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић ученици ће на листи опредељења моћи да упишу до 20 жеља.
"Електронским путем је лакше, јер постоји и могућност да ученици промене листу жеља уколико нешто погреше", напоменуо је Пашић.
После тога, како је рекао, иде провера листа, а упис у школе почиње 2. јула.
За упис ученика у први разред средње школе за школску 2024/2025. годину, планирано је укупно 72.522 места.
Пашић је рекао да има 10 одсто више отворених места у односу на број ученика који су полагали завршни испит.
"Интересантно је да око 85 одсто ученика упише школу која се налазила на једној од прве три позиције на листи", навео је он.
Завршном испиту у јунском року приступио је 64.437 ученика осмог разреда, односно 99,64 одсто њих и 1.070 полазника функционалног основног образовања одраслих, што је 68,55 одсто пријављених одраслих, саопштило је министарство.
Коначни распоред по средњим школама и образовним профилима биће објављен 2. јула од 8 часова, а ранијих година је била пракса да то буде дан раније у вечерњим часовима.
Када већи број кандидата од броја предвиђеног за упис у средњу школу оствари исти број бодова, предност у рангирању, до броја предвиђеног за упис, има кандидат који је носилац дипломе "Вук Караџић", потом онај који је освојио већи број бодова на такмичењима, а ако се ни по том основу не могу рангирати предност има ученик који је освојио већи укупан број бодова на завршном испиту.
Документација која је потребна за упис у средње школе је извод из матичне књиге рођених, сведочанство из шестог, седмог и осмог разреда, уверење о положеној малој матури, образац за упис у средњу, ако је ученик учествовао у такмичењима и има освојене награде прилаже дипломе о постигнутим успесима, а за одређене образоване профиле (саобраћајна школа) потребно је донети и лекарско уверење.
Ученици који нису билу у могућности да приступе завршном испиту у јунском року, моћи ће то да ураде од 14. до 16. августа.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала