- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Руска флота се попуњава бродовима са савременим наоружањем

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаВладимрир Путин
Владимрир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Ратна морнарица Русије из године у годину добија све свише ратних бродова и пловила, истакао је руски председник Владимир Путин на састанку на тему бродоградње. Он је истакао да је један од задатака Русије „комплексан развој Ратне морнарице“ и истовремено „јачање њене позиције у стратешки важним регионима светског океана“.
„У овом правцу је много тога већ урађено, наша флота се допуњује новим бродовима опремљеним савременим врстама наоружања, а у току су ремонт и дубока модернизација технике“, истакао је руски лидер.
Путин је додао да у свету расте геополитичка напетост, а Русији се упућују претње, поткрепљене конкретним корацима. Русија на ово мора да одговори јачањем своје војске и морнарице.
„Морамо то схватити максимално озбиљно, прорачунати све могуће ризике и испланирати адекватне одговоре и јачати наше оружане снаге и морнарицу“, нагласио је председник.
Према његовим речима, ако је Ратна морнарица Русије 2022. године добила 24 нова брода и пловила, 2023. године већ 33, у 2024. години планирана је предаја више од 40 бродова и пловила.
Он је оценио да Русија мора да планира изградњу бродова најмање до средине века.

„Бродоградња је сложена, високотехнолошка индустрија. Она оперише са плановима за 10, 20 или више година. Приликом формирања државне наруџбине потребан нам је управо такав плански хоризонт, не мање него до средине века, што ће нам омогућити да прорачунамо и обезбедимо серијску производњу постојећих типова бродова, али и да гарантујемо прелазак на следеће генерације поморске технике – виши техничко-тактички ниво“, прецизирао је Путин.

Руски лидер је истакао да, како би се повећала борбена стабилност поморских снага, потребно је ојачати и посветити посебну пажњу брзој имплементацији система за даљинско откривање претњи, укључујући и од беспилотних апарата.
„Неопходно је заштитити нашу флоту од могућих напада већ на удаљеним прилазима поморским базама и областима деловања наших бродова. Развијати извиђачку авијацију флоте, јачати снаге и средства за вођење електронског извиђања и радиоелектронског ратовања“, нагласио је председник.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала