- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шолц потврдио да су се три главне групе у ЕП сложиле да фон дер Лајен буде председница

© Sputnik / Лола ЂорђевићУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц потврдио је данас да су се три главне центристичке групе у Европском парламенту (ЕП) сложиле да Урсула фон дер Лајен постане председница ЕП.
"Не можемо себи да дозволимо да се 'развлачимо' у овим тешким временима. Грађани не очекују свађу око места, већ брз рад европских институција", рекао је он, преноси Ројтерс.
У говору у немачком парламенту, оцењујући последице овомесечних избора за ЕП, Шолц је рекао да су се три највеће групе у ЕП, коју чине Европска народна странка (ЕПП), Левичари и Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР), такође сложиле да бивши португалски премијер Антонио Коста треба да председава састанцима националних лидера ЕУ, а да естонска премијерка Каја Калас буде шефица спољне политике ЕУ.
Раније данас, италијанска премијерка Ђорђа Мелони критиковала је план да се прва места у ЕУ поделе између три главне групе, рекавши да је тиме игнорисан успех десничарских партија на изборима за ЕП.
Њена конзервативна партија "Браћа Италије" не седи ни у једној од три главне групе у ЕП.
Шолц је рекао да су избори за Европски парламент показали како су вишеструке кризе, од пандемије коронавируса до руске инвазије на Украјину и рата на Блиском истоку, сломиле поверење у ЕУ и националне владе.
"Морамо осигурати да поверење поново порасте у Немачкој и Европи, и у многим земљама широм света. То значи пружање стварних решења, а не само противљење проблемима као што су популисти", напоменуо је Шолц.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала