Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о дијалогу: Не очекујем ништа, Курти ће мало да драми и виче док му не кажем да се заустави

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је да не очекује ништа од данашњег дијалога са Приштином у Бриселу.
"Ништа не очекујем од састанка. Курти ће мало да драми и виче док му не кажем да се заустави. Онда ће он да изађе и да виче „мали Путин“, баш као и увек", рекао је Вучић новинарима уочи сусрета са Аљбином Куртијем.
"Борићемо се за интересе нашег народа, да ли очекујем велике закључке, не и не очекујем", појаснио је Вучић.
Председник је прокоментарисао да је задовољан поновни избором Урсуле фон дер Лајен на чело ЕК због досасашњих односа, а да потенцијални избор Каје Калас не би још коментарисао.
"Никада не можете све да спојите да буде како бисте желели", рекао је он.
Рекао је да је током дана имао важне састанке са европским званичницима и најавио да би Србија до краја године могла да добије прве транше средстава предвиђених Агендом раста за ЗБ.
Вучић је подсетио да је разговарао са председником Европског савета Шарлом Мишелом, генералним директором Директората Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу Гертом Јаном Копманом и европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем.
"Данас је ово било другачије и стратешки веома важно. И веома сам срећан што сам могао о свим битним питањима да разговарам са Шарлом Мишелом и о односима Србије и Европске уније, нашем европском путу, али и о свему ономе што се збива у свету, Украјини и Русији, али и о Агенди раста, као и о ономе што Мишел очекује као некакву врсту стратешких реформи унутар саме ЕУ, да бисмо могли боље да проценимо нашу позицију у наредном периоду и шта је нама чинити, како да се томе прилагодимо и како да извучемо највише за нашу земљу", рекао је Вучић.
Навео је да су то за нас били веома важни и веома добри разговори.
"Ја верујем да ћемо пре краја године већ имати прве транше новца из Агенде раста", рекао је Вучић.
Вучић ће касније данас учествовати и у новој рунда дијалога Београда и Приштине на високом нивоу.
Домаћин састанка биће високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, а у дијалогу ће учествовати и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.
На састанцима ће се размотрити оно што је постигнуто до сада у дијалогу под вођством високог представника и фокусираће се на пут за напредак, саопштено је у понедељак из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС).
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала